primärvalen i usa

Arbete och frihandel heta valfrågor

Frihandel och arbetstillfällen har plötsligt blivit heta valfrågor i den amerikanska primärvalskampen mellan demokraterna Hillary Clinton och Barack Obama inför det viktiga valet i delstaten Ohio på tisdag.

Vissa delar av delstaten plågas av hög arbetslöshet och ekonomiska problem och många demokratiska väljare kräver därför besked om jobben.

– Jag är inte så orolig för min del, men min son jobbar också här, han kan nog få det tufft med jobbet, säger Jim, som kommer ut efter dagens skift i den stora bilfabriken i staden Lordtown i den i nordöstra delen av delstaten Ohio.

För Jim är jobben den stora valfrågan och efter att Hillary Clinton var på fabriken för någon vecka sen så har bestämt sig för att lägga sin röst på henne.

Chevroletfabriken är en av få stora industrier som finns kvar i det som kallas för ”the Rustbelt”, Rostbältet, området i delstaten Ohio, som ligger i en lång korridor sydöst om staden Cleveland. Det kallas så på grund av sina många nedlagda stål och verkstadsindustrier och hundratusentals förlorade arbetstillfällen.

Nancy, som är servitris på den gamla arbetarpuben Open Heart i staden Youngstown, kommer också att rösta på Hillary Clinton.

– Vi behöver nya jobb här, säger hon. Och rostbältet har länge varit ett kärnland för demokrater och inte minst för Hillary Clinton, men de senaste veckorna har Barack Obama börjat knappa in ordentligt, så därför gör Clinton ytterligare ett besök i området idag söndag.

Arbetslösheten här är klart högre än genomsnittet i USA och många skyller de flydda jobben på NAFTA; den frihandelsuppgörelse som Bill Clinton undertecknade som president i början av 90-talet med Canada och Mexico. Så här säger till exempel Jim från bilfabriken.

– Vi har mycket färre jobb nu på grund av de öppnade gränserna mot Canada och Mexico, säger han.

Även om många bedömare ändå tror att många av jobben här hade försvunnit ändå, på grund av global konkurrens.

Men under senaste demokratiska debatten som hölls just i Ohio, tävlade de båda kandidaterna om vara mest NAFTA-negativa.

Både Clinton, som tidigare uttalat sig tämligen positivt om NAFTA, och Barack Obama kan båda tänka sig att se till att USA drar sig ur uppgörelsen inom ett halvår om inte en omförhandling av avtalet är möjligt.

Daniel Alling, Youngstown, Ohio
daniel.alling@sr.se