Partierna ändrar strategi mot Sd

De etablerade partierna ute i kommunerna har ändrat strategi för hur det främlingsfientliga partiet Sverigedemokraterna ska bekämpas.

Från att tidigare ha försökt stänga partiet ute från debatten försöker nu de etablerade partierna att släppa fram Sverigedemokraterna. Det menar Sigrid Saveljeff som forskar om Sverigedemokraterna vid Linköpings universitet.

– Den strategi som vi tycker oss se, blir allt mer populär. Det är att man försöker på något sätt att gå en form av gyllene medelväg. Man försöker inte att marginalisera dem, så som man gjorde tidigare utan man försöker att på olika sätt ta debatten med Sverigedemokraterna.

– Man går inte in i direkta samarbeten, men man försöker på något sätt navigera på den gyllene medelvägen, säger Sigrid Saveljeff som forskar om Sverigedemokraterna vid Linköpings universitet.

Sigrid Saveljeff anser att valet 2006 blev något av en vattendelare. Sverigedemokraterna fick nästan tre procent i riksdagsvalet och gick framåt i kommunalvalen.

Sigrid Saveljeff menar att strategin att isolera och ignorera partiet i debatten ledde till att Sverigedemokraterna kunde beskriva sig själva som politiska martyrer och därmed väcka en del av väljarnas sympati.

Att ta debatten med Sverigedemokraterna och behandla deras förslag, men inte ge dem för mycket inflytande är också det recept som partiledningarna inom moderaterna och socialdemokraterna numera förespråkar.

På så sätt ska Sverigedemokraternas ihåliga och främlingsfientliga politik avslöjas, resonerar socialdemokrater och moderater på central nivå.

Men Sigrid Saveljeff säger att det är svårt för kommunpolitiker att hantera den gränsdragningen.

Hon pekar bland annat på Bromölla där Sverigedemokraterna först fick igenom ett förslag om att kommunen skulle räkna på vad flyktingmottagandet egentligen kostade. Ett förslag som socialdemokraterna i Bromölla fick dra tillbaka efter kritik från partiledningen.

– Jag förstår att det är dit man kommer när man sitter i kommunen och jobba framåt, därför att det är där man på daglig basis möter Sverigedemokraterna. Ibland har de ganska många mandat i fullmäktige och ganska mycket att säga till om och då måste man navigera kring detta.

Sigrid Saveljeff tror att Sverigedemokraterna har god chans att klara fyraprocentspärren i nästa val oavsett vilken motstrategi de etablerade partierna väljer att använda.

– Varken marginaliseringsstrategin fungerar när det gäller att stoppa dem, och heller inte att bjuda in dem, för då ger man dem en arena, men det är den mest demokratiska vägen att gå, tycker jag.

– Det finns ett antal väljare som står bakom dem och som vill se Sverigedemokraterna inom ramen för det politiska rummet och därför tycker jag att det är bättre att man på något sätt försöker bemöta Sverigedemokraterna, än att försöka isolera dem, säger Sigrid Saveljeff, doktorand vid Linköpings universitet.

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se