Hund allergisk mot pälsdjur

Inte bara människor blir allergiska mot djur, allt fler fall där husdjuren blir allergiska mot varandra har upptäckts. Detta har bland andra drabbat hunden Gordon, som har blivit allergisk mot katten Morris.
– Vi hade skojat om att det kunde vara katt men det ville man ju inte tro, säger Gordons matte Mia Öggesjö i Forserum. Klåda och röda ögon Men så var det, foxterriern Gordon var allergisk mot sin bäste vän katten Morris. Problemen började när Gordon var ett och ett halvt år gammal. Hunden fick klåda, blev röd i ögonen och mådde allmänt lite dåligt. Veterinären misstänkte först rävskabb, men trots behandling mot skabb fortsatte problemen. Då gjordes allergitester och det visade sig alltså att det var familjens katt Morris som Gordon inte tålde. – Jag frågade veterinären om det fanns något att göra, om man kunde skilja dem åt, men kattkvalster försvinner inte ur ett hus förrän efter sex-sju år, säger Mia Öggesjö. Behandlas med kortison Nu äter hunden Gordon kortison för att klara av sina allergiska besvär. Det är just kortison eller antihistaminer som är dom vanligaste behandlingarna mot allergier. Katarina Varjonen är veterinär på djursjukhuset i Jönköping och hon säger att det upptäcks allt fler fall där djuren blir allergiska mot varandra. Vart tionde husdjur drabbat – Det är inte helt ovanligt kan man väl säga, ungefär en av tio som söker hjälp har en allergi i botten, säger hon. Men det kan även vara andra allergier än päls, till exempel luftburna ämnen eller någon ingrediens i fodret. Hunden Gordon som alltså är allergisk mot familjens katt Morris är dock inte medveten om att är katten som han inte tål. De fortsätter att leka lika kärleksfullt som tidigare.
David Svanberg, SR Jönköping
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".