Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bakslag för USA i Turkiet

Inga nya besked har kommit om en eventuell omröstning i det turkiska parlamentet. I lördags sa Turkiet överraskande nej till att släppa in amerikanska styrkor inför ett krig i Irak. Beslutet är ett stort bakslag för USA:s krigsplaner, och en prestigeförlust för den turkiska regeringen som stod bakom förslaget .
Ett andra nej skulle kunna betyda slutet för den turkiska regeringen. Regeringspartiets ledare Recep Tayyip Erdogan har ännu inte ställt en ny omröstning i utsikt. Samtidigt tyder de lågmälda amerikanska reaktionerna på att USA fortfarande hoppas på ett omtänkande i Ankara, medan örlogsfartygen väntar utanför Turkiets kust. 60 000 soldater Enligt förslaget som de turkiska lagstiftarna hade att ta ställning till skulle USA få tillstånd att stationera omkring 60 000 soldater i Turkiet för att kunna öppna en andra nordlig front i det planerade kriget. I gengäld skulle Turkiet kompenseras med motsvarande 250 miljarder kronor i bistånd och förmånliga lån samt få inflytande över framtiden för den norra kurdkontrollerade delen av Irak. Börsreaktioner Parlamentets nej stämmer med den turkiska folkopinionen som motsätter sig en militär insats mot Irak, men strider mot vad regeringen såg som nationens intressen. Om kriget ändå kommer riskerar Turkiet ett svårt ekonomiskt bakslag, vilket föregreps under måndagen när värdet sjönk på börsen och den turkiska valutan försvagades. Invasionsrisk Enligt det nu förkastade avtalet skulle Turkiet också få gå in med egna styrkor i norra Irak för att stävja väntade flyktingströmmar och hålla uppsikt över kurderna, som nu i händelse av krig ändå riskerar en invasion av turkiska soldater, men utan den tidigare tänkta amerikanska närvaron.
Titti Nylander
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".