Lågt vattenstånd orsakar fiskdöd i norra Sverige

Tusentals fiskar dör nu i norra Sverige på grund av syrebrist. Vattenståndet är det lägsta på 50 år och mycket av öringsrommen som lades i höstas kommer inte kläckas i vår.
Vid bäcken Kojva-oja i Övertorneå kommun räknar miljöinspektör Per Lundbäck döda fiskar. När han tittar över isen kan han räkna till ett tusental döda aborrar. Jäser i vår Nu är det kallt men i vårsolen kommer de tusentals döda arborrarna att jäsa, säger miljöinspektör Per Lundbäck. På lång sikt är inte det värsta de fiskar som redan dött utan att så mycket av öringsrommen som las i höstas inte kommer att kläckas i vår. Det säger Fiskeriverkets chef i Luleå. Effekt i flera år Eftersom det är så lågt vattenstånd kommer mycket rom att torrläggas och frysa sönder. Det kommer ge effekt i flera år framöver. Vintern har varit kall och isarna också tjocka vilket gör att en hel del fiskar helt enkelt frusit fast i grunda vattendrag. Mindre fisk Det här är inte ett hot mot hela eko-systemet, men det kommer att bli mindre fisk, och det inte bara till förtret för sportfiskarna: – Det gäller också alla de som skulle ha levt av fisk från den hör sjön. Det kan vara fåglar, utter och större fiskar om som gäddor. De får inte föda här, säger Per Lundbäck, miljöinspektör, Övertorneå kommun.
Pia Sjögren i samarbete med SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".