Oklart om makten i Ericsson

Ericsson stora aktieägare har misslyckats att komma överens om hur makten över Sveriges viktigaste företag ska fördelas i framtiden.
Ett förslag på hur skillnaderna mellan röststarka och röstsvaga aktier ska minska var tänkt att läggas fram till bolagsstämman i vår, men juridiska och skattemässiga frågor har gjort att frågan måste skjutas på framtiden, säger Ericssons styrelseordförande Michael Treschow. - Det är komplicerat. Man vill ju försäkra sig om att det inte aktieägarna blir missnöjda. Het potatis Frågan om röststarka A-aktier och röstsvaga B-aktier är en mångårig het potatis i svenskt näringsliv, som ytterst handlar om makten över företagen. Till exempel innebär rösträttsskillnader att familjen Wallenberg med sina röststarka A-akier kan utöva ett stort inflytande i telekombolaget Ericsson - där en A-aktie rösträttsmässigt motsvarar tusen B-aktier. Svårt att kompensera Debatten pågår både i Sverige och inom EU där starka krafter vill luckra upp dagens rösträttsskillnader. Motivet från EU-kommissionen att avskaffa dom stora rösträttsskillanderna är att det missgynnar möjligheten att ta över företag och försvårar en nödvändig förnyelse av företag. I åtta månader har en arbetsgrupp under ledning av Michael Treschow arbetat med att ta fram en ny rösträttsordning - där skillnaden mellan A-aktier och B-aktier visserligen finns kvar men minskar från en tusendel till en tiondel. En av dom stora frågorna är hur mycket A-aktieägarna ska kompenseras för att släppa ifrån sig en stor del av sitt inflytande. Men trots åtta månaders utredande så har arbetsgruppen inte klarat ut den frågan. Och nu skjuts frågan på framtiden. Hur länge kan Michael Trescow inte svara på. - Jag vågar inte ge någon tidpunkt. Men vi jobbar skyndsamt. Det är mer komplicerat än vi bedömde från början.
Sören Granath
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".