Inget åtal mot poliser som bar gatsten i Göteborg

Det blir inget åtal mot de civilklädda poliser som bar sten under EU-toppmötet i Göteborg sommaren 2001. Sjutton poliser och deras chef polisanmäldes för våldsamt upplopp efter att de klätt sig i rånarluva och burit på gatstenar under tumultet.
Det är sjutton civilklädda poliser och deras chef som polisanmälts för våldsamt upplopp under EU-toppmötet i Göteborg. Poliserna arbetade som civillädda spanare som rörde sig bland aktivister och organisationer för att få fram information. Spanarna har varit iklädda rånarluvor och burit på gatsten, men inte själva kastat några stenar. Flera demonstranter som just bara burit sten har blivit dömda för våldsamt upplopp men Vice chefsåklagare Åke Olsson ser inte att något brott begåtts och kommer inte att inleda en förundersökning. – Deras uppsåt har ju inte varit att störa den allmänna ordningen eller på annat sätt göra sig skyldig till brott. Det här har ju varit en del i deras tjänsteytövning, man måste ju skilja på det, säger vice chefsåklagare Åke Olsson. Hur ser du på att de här stenarna som polisen bar kan ha kommit att användas? – Det kan naturligtvis aldrig uteslutas att något sådant har skett, men att påstå och göra gällande att det ska läggas polismännen till last såsom en brottslig gärning är inte möjlig att tänka sig. Skulle jag ta upp det i en tingsrätt och för att få det prövat så är utsikterna lika med noll att få framgång för åklagarsidan. Men hur vet vi att de stenarna inte skadade någon människa? – Vi kan inte veta det, säger åklagare Åke Olsson.
Sanna Klinghoffer
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".