Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Friande i vanvårdsfall

Den läkare och sjuksköterska som åtalats för misshandel alternativt vållande till kroppsskada, efter att en kvinna på ett äldreboende i Landskrona bland annat fått larver i ett sår på foten, friades på måndagen av Landskrona tingsrätt.
Det var i maj för snart två år sedan som personalen på ett äldreboende upptäckte missfärgade blåsor på en 72-årig kvinnas fot, som utvecklades till ett fult sår. Kvinnan fick inte kvalificerad behandling och i juli upptäcktes fluglarver i såret. Vård dröjde länge Det kan sägas att det inte är ovanligt att det förekommer fluglarver i sår under sommarmånaderna, och att fluglarver i sig inte behöver vara är ett tecken på vanvård. I det här fallet dröjde det dock länge innan kvinnan fick kvalificerad vård. Friades från misstanke Läkaren och sjuksköterskan stod åtalade för misshandel alternativt vållande till kroppsskada eller sjukdom. Men på måndagen friades de alltså. Tingsrätten avfärdar bevisningen mot dem och menar att de inte haft anledning att agera på något annat sätt än de gjorde. Brister i organisationen Vårdförbundet välkomnar domen. En fällande dom hade på ett olyckligt sätt pekat ut enskilda individer när det handlar om brister i organisation och resursfördelning, säger ordföranden Eva Fernvall i en kommentar. Stina-Clara Hjulström som är ordförande i demensförbundet tycker dock att det generellt sätt är ett stort problem att det år så svårt att ställa någon till svars för vanvård av gamla och dementa. Ovanligt med brottmål Rättsfallet är ovanligt av flera skäl: dels för att vårdärenden sällan drivs vidare som brottmål. Det vanliga är att Socialstyrelsen lämnar sådana här fall vidare till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd att besluta om disciplinära åtgärder. Dels är rättsfallet ovanligt för att man valt att åtala sjukvårdspersonal för att de inte gjort någonting. De händelser i sjukvården som tidigare lett till rättegång har handlat om att någon har gjort ett aktivt fel. Det är alltså svårt att juridiskt bevisa att någon medvetet valt att inte göra någonting. – Jag tycker att detta mål visar på de stora bevissvårigheter, som finns för den här typen av mål, säger kammaråklagare Eva Marie Persson. I synnerhet så gäller väl det när vårdpersonal har underlåtit att agera på ett sätt som skulle ha hjälpt patienten.
Jens Ericson, Malmö
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".