Polsk regeringskris

Efter helgens regeringskris i Polen där premiärministern upplöste regeringskoalitionen så växer nu oron bland de EUpositiva grupperna i Polen.
Polen ses i allmänhet som ett säkert ''ja-land'' när det gäller omröstningen om EU-anslutning. Många polacker jag talat med hävdar att när det kommer till kritan kommer man att se EUvalet som ett val mellan öst och väst. Och oavsett den nazistiska terrorn under andra världskriget, så är det isoleringen och förtrycket under Sovjettiden som sitter hårdast i minnet. Och därför har den EU-positiva opinionen inte heller på allvar oroat sig för resultatet i en folkomröstning, fram till i lördags. Hård press från extremister och populister När premiärminister Miller upplöste koalitionsregeringen med bondepartiet PSL i helgen tog han också en stor politisk risk. Få hade trott att regeringen skulle spricka före folkomröstningen i juni. Inom bondepartiet, PSL, finns det EUskeptiska parlamentariker och när nu PSL ställs utanför regeringen kommer de att pressas hårt av de två populistiska och i många fall extremistiska partierna: ''Självförsvar'', med den karismatiske bondeledarne Lepper i spetsen och ''Det katolska familjepartiet''. De båda är starka eu motståndare och kommer att försöka få över bondepartiet på sin sida inför folkomröstningen Söker nya partners Än så länge är 70% av polackerna för ett EUmedlemskap men med en arbetslöshet på 19% och en nyvunnen insikt att EU inte kommer att ösa pengar över det omoderna överdimensionerade polska jordbruket och också en oro över att traditionella polska katolska värderingar kan vara i fara vid ett EUinträde så blir antalet osäkra väljare allt fler. Polens premiärminister Miller sa på måndagen att hans parti SLD, vänsteralliansen, alltid har prioriterat tillväxt, arbete och EU-medlemskap. För dessa mål skall man nu söka sig nya koalitionspartners i det polska parlamentet
Gunnar Bolin, Berlin
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".