Oklart om rösträtten i Ericsson säger Treschow

Telekomkoncernen Ericssons stora aktieägare har misslyckats med att komma överens om hur makten ska fördelas i framtiden. Ett förslag på hur skilladerna mellan röststarka och röstsvaga aktier ska minska var tänkt att läggas fram till bolagsstämman i nästa månad. Men frågan måste nu skjutas på framtiden, säger Ericssons styrelseordförande Michael Treschow.
Frågan om röststarka A-aktier och röstsvaga B-aktier är en mångårig het potatis i svenskt näringsliv, som ytterst handlar om makten över företagen. Till exempel innebär rösträttsskillnader att familjen Wallenberg med sina röststarka A-aktier kan utöva ett stort inflytande i telekombolaget Ericsson - där en A-aktie rösträttsmässigt motsvarar 1 000 B-aktier. Debatten pågår, både i Sverige och inom EU, där starka krafter vill luckra upp dagens rösträttsskillnader. EU-kommissionen motiv för att avskaffa de stora rösträttsskillanderna är att det missgynnar möjligheten att ta över företag och försvårar en nödvändig förnyelse av företagen. I åtta månader har en arbetsgrupp under ledning av Michael Treschow nu arbetat med att ta fram en ny rösträttsordning - där skillnaden mellan A och B-aktier visserligen finns kvar, men minskar från en tusendel till en tiondel. En av de stora frågorna är hur mycket A-aktieägarna ska kompenseras för att släppa ifrån sig en stor del av sitt inflytrande. Men trots åtta månaders utredande så har arbetsgruppen alltså inte klarat ut den frågan. Och nu skjuts den på framtiden - hur länge kan Michael Trescow inte svara på.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".