Gazabor firar Israels reträtt

Israel har på måndagen dragit sig tillbaka från Gaza efter en blodig helg, men lovar att fortsätta sina militära operationer. I Gaza firas samtidigt tillbakadragandet och få gazabor vill ta avstånd från qassamraketerna.

Det har varit en dag av demonstrationer idag här i Gaza. Hamas kallade till sitt firande av Israels återtåg i morse, Fatah kallade till sin manifestation igår kväll.

Folk strömmade ut. Det finns inte mycket annat att göra i arbetslöshetens Gaza.

Hamas aktivister är stärkta, övertygade om att Israelerna tvingades bort av det starka motståndet. Bilar med megafoner har kört omkring i de kvarter där förstörelsen varit som störst, för att hylla folkets motståndsvilja.

Hamas har, liksom Hizbollah efter Libanonkriget, lovat att återuppbygga alla raserade hus.

Men inte ens bland Fatah-aktivisterna möter jag någon som är beredd att ta avstånd från qassamraketerna mot Israel. Vi har just upplevt en massaker, vad tror du? säger en kvinna som beskriver sig som ett av Yasser Arafats barn. Han kom med en pistol och en olivkvist och sa till Israel att vill ni ha fred så är vi beredda och det säger vi fortfarande, säger kvinnan.

Den ende jag möter som vågar säga något annat är skräddaren Farouk som i skydd av sin egen butik tar avstånd från detta meningslösa våld.

- Qassamraketerna hjälper inte vår sak, säger skräddaren Farouk, men detta yttrar jag inte utanför dessa väggar, i synnerhet inte en dag som denna.

Cecilia Uddén, Gaza
cecilia.udden@sr.se