”Maxtaxan kan även ha lett till försämringar”

Reformen med maxtaxa inom barnomsorgen har inte generellt lett till större barngrupper på dagis. Det visar en utvärdering som Skolverket har gjort. Men Skolverket garderar sig för att reformen kan ha slagit olika. Väldigt små förändringar i en förskola kan få stora konsekvenser för verksamheten, så den kan även ha lett till försämringar, säger Ulla Nordenstam på Skolverket.
Sedan maxtaxereformen infördes för lite drygt ett år sedan har det blivit fler barn inom barnomsorgen. Men enligt Skolverkets utvärdering har det alltså inte generellt sett lett till att barnen gått längre tid, och inte heller att barngrupperna blivit större. Farhågorna innan reformen var att det skulle bli större grupper, och längre dagar för barnen eftersom det inte kostar något extra. Skolverkets Ulla Nordenstam är inte heller helt säker på att maxtaxan inte kan ha påverkat en del förskolor negativt. – Gruppstorlekarna i förskolan är ju så höga nu, och personaltätheten så pass låg. Väldigt små förändringar i en förskola kan få väldigt stora konsekvenser för verksamheten, så det kan ha lett till försämringar på många ställen också, säger Ulla Nordenstam, Skolverket. Första maxtaxeåret blev det 18 600 fler barn i förskolan. De flesta är barn till föräldralediga. Betydligt fler barn har också börjat på fritids, och där drar Skolverket slutsatsen att ökningen beror på det lägre priset. – Vi märkte på de äldre barnen att de hade längre vistelsetid, så vi gjorde om vårt schema när maxtaxan kom. Nu märker vi inte det, det har vi jobbat in, säger Kerstin Erholm, som arbetar på en förskola i centrala Stockholm.
Helena Jansson

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".