Kungsholmsrättegången i hovrätten

Förhören med de åtalade har börjat

Hovrättens förhandlingar om dödsmisshandeln av sextonårige Riccardo Campogiani, som sparkades ihjäl vid en tonårsfest i Stockholm i höstas, inleddes på måndagen. Sent på eftermiddagen började förhören med de åtalade.

– Jag fäller honom med vänster fot och sparkar med höger fot i bröstet. Då kommer två personer nedspringande efter mig, säger den ende av ungdomarna som erkänner att han fällde Riccardo och gav honom en spark i bröstet.

Såg du om de här andra två sparkade?

– Ja, jag såg att han pendlade med benen, mot kroppen, svarar han.

Han säger att han bara ser vem en av de två är. Det är en av de medåtalade, som själv nekar.

Alla åtalade kräver att bli frikända, medan åklagaren vill ha skärpta straff i hovrätten och att domarna för grov misshandel och vållande till annans död ska ändras till mord.

Det är första gången medier och allmänhet får höra de åtalade berätta. I tingsrätten var det stängda dörrar, med hänsyn till att de är så unga.

Men hovrättens ordförande Olof Forsberg tyckte inte att det fanns tillräckliga skäl att stänga dörrarna.

– Med hänsyn till att förhandlingen till en del har varit offentlig, såväl i tingsrätten som i hovrätten, anser hovrätten att det inte finns förutsättningar att med stöd av detta lagrum förordna om att förhandlingen ska hållas inom stängda dörrar. Yrkandet avslås därför, så det blir fortsatt offentlighet, sa Olof Forsberg.

Det var åklagaren som hade begärt stängda dörrar, men advokat Leif Silbersky, som försvarar den 16-åring vi nyss hörde, välkomnar öppenheten. 

– Det är av ondo med lykta dörrar, genom att det blir så mycket spekulationer och hypoteser som inte är förankrade i den verklighet vi upplever i rättssalen, säger Leif Silbersky.

Advokat Peter Althin som företräder familjen Campogiani håller med, men tror att öppenheten kan komma att påverka de åtalades berättelser.

– Nu är frågan, kommer de här killarna att kunna berätta på samma sätt som i tingsrätten när de nu pratar i offentligheten? Jag vet inte. Det är ju inte mina klienter, men det ligger väl lite i sakens natur kanske, eftersom deras egna försvarare, eller i varje några av dem, ville ha stängda dörrar, säger Peter Althin.

På kvällen nästa tisdag ska rätten ut till mordplatsen på begäran av försvaret. Det är för att visa hur svårt det är att lita på de vittnesmål som pekat ut de åtalade i mörker och på långt håll, säger advokat Leif Silbersky.

– Jag påstår inte att vittnena ljuger. Däremot påstår jag att de har väldigt svårt att se saker och ting och väldigt svårt att höra saker och ting och väldigt svårt att göra exakta iakttagelser, säger Silbersky.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista