Ny klimatmärkning av maten på väg

Dagens miljömärkta mat missar ofta klimataspekten. I vår presenteras därför ett förslag på nya regler för klimatmärkning som även ska ta hänsyn till transporten av livsmedel.

Men risken är att det blir svårare för konsumenter att göra sina miljövänliga val i den växande floran av märken.

Svenskt Sigill, Bra Miljöval, EU-blomman, Svanen, KRAV. Det finns idag många märken på varor att ta hänsyn till för den som vill tänka på vad som är bra för miljön i butiken.

Nu är även en ny typ av klimatmärkning på intågande.

För även om de KRAV-märkta tomater man köper, till exempel är odlade ekologiskt, och bra för miljön ur det hänseendet, kan växthuset de odlades i ha värmts upp med fossilt bränsle. De kan också ha transporterats flera mil innan de nådde butiken, och därmed inte vara särskilt klimatvänliga.

– Vi ställer inga krav idag på transportsättet. Vi tillåter att det flygs in varor med kravmärket på. Det måste vi fundera över om det är rimligt framöver. Vilket är en del i den här översynen med klimatmärkning vi gör nu, säger Lena Söderberg, som är vd för föreningen KRAV.

Förra året påbörjade KRAV tillsammans med Svenskt Sigill projektet att utveckla regler för klimatmärkt mat.

Den 1 april i år räknar man med att presentera sina förslag. 

Frågan är om det ska till ett nytt märke eller om man kan integrera klimataspekten i de märken som redan finns.

Många konsumenter tror redan att miljömärkningen är klimatanpassad.

Det finns en stor risk att man förvirrar konsumenten, säger Jan Bertoft, generalsekreterare vid Sveriges Konsumenter.

– Miljömärkena vi har idag tar ett samlat grepp över miljön. Och det finns redan väldigt många andra märken att hålla reda på som konsument när det gäller hälsa och mänskliga rättigheter och så vidare. Så att splittra upp miljöaspekterna i flera det tycker vi är olyckligt, säger Jan Bertoft.

Uppskattningen idag är att den svenska livsmedelskedjan står för mellan 25 och 30 procent av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser.

Att förse livsmedel med en klimatmärkning har därför uppmuntrats av regeringen. Miljöminister Andreas Carlgren och jordbruksminister Eskil Erlandsson har efterlyst en icke obligatorisk märkning från branschen själv.

Enligt Jan Bertoft lägger politikerna lite för mycket av miljöansvaret på konsumenterna.

– När det gäller klimatet måste det till väldigt tuffa politiska beslut och väldigt modiga politiska beslut också. Då kan man inte lasta över alltför stort ansvar på konsumenterna. Konsumenterna har ett ansvar, vill ta ett ansvar och kan ta ett ansvar, men det får inte bli för mycket där, säger Jan Bertoft, generalsekreterare vid Sveriges Konsumenter. 

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se