Upptrappade stridshandlingar i Tjetjenien

I skuggan av ett eventuellt Irakkrig trappas nu stridshandlingarna upp i Tjetjenien där Tjetjeniens Moskvatrogna ledare återigen utsatts för ett allvarligt mordförsök.
Den närmaste tiden kommer med all sannolikhet att bli mycket instabil i Tjetjenien. Om tre veckor hålls en mycket omdebatterad och internationellt kritiserad folkomröstning rum i Tjetjenien. Det är en en folkomröstning om en ny konsitution som på Moskvas villkor ska bana väg för ett kommande presidentval i det hårt krigsdrabbade Tjetjenien. Ökad rebellaktivitet Men det är också en folkomröstning som separatisterna och de tjetjenska rebellerna motsätter sig. Sakta men säkert kommer nu rapporter om förhöjd aktivitet på separatist- och rebellsidan. Under måndagen avslöjades ett allvarligt attentatförsök mot chefen för den Moskvatrogna administrationen i Tjetjenien, Akhmed Khadyrov. Det var ett attentat som krävde sju liv i lördags men som Moskva offentliggjorde först under måndagen. Khadyrov som utsatts för en rad attentat tidigare klarade sig utan skador även den här gången. Men fyra av hans livvakter och tre poliser dödades när Khadyrovs bilkortege passerade en vägkorsning utanför staden Argun där de blev beskjutna. Under måndagen rapporteras också om en annan attack mot den Moskvtrogna administrationens högkvarter, också det i Argun. Det är varnande rapporter om ökad stridsaktivietet inför den kommande folkomröstningen. Irakkonflikt styr uppmärksamheten Frågan är bara om omärlden kommer att bry sig om stridsaktivieteterna i Tjetjenien inom kort. Mycket talar ju för att ett Irakkrig kan börja dagarna innan den Moskvainitierade folkomröstningen ska äga rum. Då kommer hela världens uppmärksamhet att vändas mot händelseutvecklingen i Irak.
Vladislav Savic, Moskva

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".