Flyktingbarn luffar från land till land efter asyl

Asylluffande är en relativt ny term för dem som jobbar med asylsökande barn- och ungdomar. Ekots granskning av de ensamkommande asylsökande barnen som avviker från en förläggning, visar att en del av de här barnen ägnar sig åt asylluffande.
– De turnerar helt enkelt runt, ett gäng ungdomar och söker asyl för att legalisera sin vistelse i landet. Har man för avsikt att ägna sig åt kriminalitet så kan man ju göra det under den tid man är inskriven, säger Jane Magnerot, expert på barn- och ungdomsenheten på Migrationsverket. De är inte många de här barnen, inte ännu i alla fall. Men myndigheterna runt om i landet har märkt av en ny grupp av unga asylsökande. De så kallade asylluffarna. Antalet ser ut att öka konstant, men hur många av de nu 217 barnen som är försvunna, som asylluffar finns det ingen statistik på. På flykt från misär En del av dem kommer från de forna sovjetländerna. De kan ha rymt från institutioner där, varit gatubarn eller på annat sätt varit utsatta för social misär. De söker sig ett bättre liv någon annanstans. – Det är väldigt tydligt. De här ungdomarna har en väldig rutin på utredningssituationer.Man känner direkt att de suttit i sådana här utredningssituationer tidigare. Det finns en nonchalans och en trötthet. Man är inte så intresserad av att berätta någon speciell historia utan mest intresserad av att komma ut igen helt enkelt, säger Jane Magnerot. Polis och Migrationsverket märker av den här nya gruppen dels genom att ungdomarna kan prata flera språk som de kanske inte borde kunna. Vissa hamnar i polisens register över kriminalitet. Registrerade i flera länder Men framför allt så får Migrationsverket napp, när de kontaktar andra länders motsvarighet till Migrationsverket. Genom att fingeravtryck är tagna så visar det sig att de redan finns registrerade som försvunna i till exempel Tyskland, Holland, Norge och Danmark. Identieten är nästan aldrig densamma i de olika länderna. Zsofia Nestler arbetar som kurator på Barn och ungdomspsyk på flyktingenheten i Stockholm. Hon menar att de här luffande ungdomarna far oehört illa av det här levernet. – Alla barn söker efter trygghet och vuxna som bekräftar dem och som de kan känna sig trygga med Asylluffarna kartläggs Ekot har varit i kontakt med flera myndigheter och organisationer men ingen kan säga att de har full kontroll på de försvunna barnen. Därför gör nu Migationsverket en stor kartläggning av alla ungdomar som försvann under förra året. En sådan total undersökning har aldrig tidigare gjorts. Alla journaler ska gås igenom, all personal på ungdomsenheterna ska intervjuas och personer som träffat de avvikna barnen ska kontaktas. Studien ska presenteras i vår – Det viktigaste för oss är att se vad vi kan lära oss för att ytterligare förbättra omhändertagandet av de här barnen, säger Anna Wessel, projektledare på Migrationsverket
Anna Tibblin Hansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".