Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mp och v kan stjälpa regeringsförslag

Samarbetspartierna milöpartiet och vänsterpartiet kan sätta käppar i hjulet för regeringens planer på att genomföra nya regler för sjukkostnaderna från den första juli. Arbetslivsminister Hans Karlsson vill att arbetsgivarna ska ta 25 procent av kostnaderna för de långtidssjukskrivna.
Vänsterpartiet har dock invändningar, enligt tillförordnade partiledaren Ulla Hoffman. – Det är inte något av våra huvudalternativ, utan vi vill ju hellre se att man kopplar ohälsan till ett systematiskt arbetsmiljöarbete och att arbetsgivaren på så sätt kan sänka sina arbetsgivaravgifter, säger hon. V vill belöna god arbetsmiljö Vänsterpartiet vill alltså belöna arbetsgivare som skapar en sund arbetsmiljö och bestraffa dem som har dålig. Partiet befarar att med regeringens förslag kommer arbetsgivare inte att vilja anställa grupper som invandrare eller kvinnor i barnafödade ålder. Ulla Hoffman framhåller också att småföretagen måste undantas, eftersom dessa inte har förmåga att betala för sjukskrivningar. Men hon varnar också för att de offentliga arbetsgivarna, kommuner och landsting, har flest sjukskrivna och kommer att få störst kostnad. Mp har inte tagit ställning Miljöpartiet har inte tagit ställning till regeringens förslag, säger till Ekot Lennart Olsen, som arbetar för partiet i finansdepartementet. Miljöpartiet vill exempelvis också ha garantier för att småföretag inte drabbas orättvist. Ett högkostnadsskydd vore bra, enligt Lennart Olsen. För regeringen är det helt avgörande att få ner sjukskrivningskostnaderna, som förra året var cirka 100 miljarder kronor. Sjukskrivningarna tar utrymme från annat och det vill arbetslivsminister Hans Karlsson ändra på. – Kommer människor tillbaka till jobbet och sjukskrivninagrna minskar, minskar också statens kostnader vilket är viktigt för att vi ska kunna genomföra andra viktiga reformer, säger han. Hans Karlsson vill alltså att arbetsgivarna ska ta över 25 procent av kostanderna för långtidssjukskrivningarna och i utbyte få sänkt arbetsgivaravgift. S vill ha utrymme för reformer Om dettta går igenom i riksdagen öppnas ett utrymme för att genomföra reformer som annars inte skulle rymmas under utgiftstaket, som är den gräns för statens utgifter som riksdagen slagit fast. Att arbetsgivarna får ta kostnader för sjukskrivningarna innebär alltså en budgetteknisk åtgärd, som kan öka regeringens frihet att satsa på reformer. Till exempel skulle höjt tak i föräldra- och sjukförsäkringen då åter kunna vara inom räckhåll som förslag i vårbudgeten.
Erik Ridderstolpe
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".