EU-förslag hotar A-aktierna

Samtidigt som Ericssons ägare kämpar med frågan om hur mycket röster en A-aktie ska ge rätt till så finns det ett förslag i EU som hotar det svenska systemet med A- och B-aktier.
Ordförandelandet Grekland har tagit fram ett preliminärt förslag till förändringar. På sikt skulle det ta bort det system som är vanligt i bland annat Sverige med röststarka A-aktier och B-aktier som inte alls ger så mycket makt i ett bolag. Visserligen är Sverige inte ensamt om den här modellen, men i och med att det dessutom bara är Danmark, Finland och Frankrike som har den, så finns i alla fall idag inte en tillräckligt stor minoritet för att kunna säga nej till de nya tankarna. Den svenska regeringen väntas göra stora ansträngningar för att försvara dagens modell, som ju är en viktig hörnsten i maktförhållandena i flera företag, bland annat sådana som är dominerade av Wallenbergimperiet. Kommissionen har länge drivit den här frågan, den tycker att aktier med olika röststyrka gör det svårare med köp av företag över nationsgränserna. Den ansvarige kommissionären Frits Bolkestein anser att det i praktiken inte är mycket till en enda, inre marknad om vissa länder har regler som gör det svårare att köpa företag. Han får stöd av bland annat Tyskland, som förmodligen också lyckats vinna över engelsmännen på sin sida i en kohandel där tyskarna stöder annat som ligger britterna varmt om hjärtat. Frågan väntas komma upp till diskussion redan i dag här i Bryssel när konkurrensfrågor behandlas, men först sent i vår kan ett avgörande komma. Willy Silberstein, Bryssel
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".