S tar upp kampen mot rasistiska partier

Socialdemokraterna kommer storsatsa för att hindra Sverigedemokraterna att ta sig in i riksdagen. I en intern handlingsplan presenteras en lång rad förslag på hur Sverigedemokraterna ska motarbetas och hindras att nå ut med sitt budskap.
Socialdemokraternas partisekreterare Lars Stjernkvist medger att man togs på sängen av framgångarna för de främlingsfientliga partierna i senaste valet. – Vi kan inte ha gjort tillräckligt i valrörelsen, säger han. I så fall hade de inte nått de framgångar som de gjorde. Det bygger på en insikt om att vi måste tala klarspråk om vad det här är för typ av partier och beskriva deras kopplingar till rasism och nazism. Där har vi hummat för mycket. Tog ni dem inte riktigt på allvar? – Det fanns nog många som tog dem på allvar lokalt, men centralt underskattade jag och många med mig dem, säger Lars Stjernkvist. Finns i ett 30-tal kommuner Sverigedemokraterna fick 1,4 procent av rösterna i riksdagsvalet och tog tillsammans med andra främlingsfientliga partier plats i ett 30-tal kommuner. I det strategidokument som den socialdemokratiska partistyrelsen inom kort ska ta ställning till, listas en rad konkreta åtgärder som ska hindra Sverigedemokraterna att ta sig in i riksdagen nästa val. Trovärdigheten ska ifrågasättas Exempelvis ska kopplingar till nazism och kriminalitet avslöjas och lögner och överdrifter ska lyftas fram för att förstöra trovärdigheten. Sverigedemokraterna ska samtidigt hållas borta från debatt och från medierna. Det är bara på platser de redan finns etablerade som diskussionen ska tas. De egna politikerna på de orterna ska dessutom stödjas och utbildas i en form av nätverk. Inga vågmästarroller Socialdemokarterna vill också se ett samarbete över partigränserna för att hindra främlingsfientliga partier från få vågmästarroller. I exempelvis Kristianstad regerar just socialdemkraterna med stöd av Sjöbopartiet, något som Stjernkvist tidigare kallat tragiskt. I handlingsplanen efterlyser man också att det egna partiet tydligare visar att man bryr sig om samhällsproblem som dålig vård, industrinedläggningar och kriminalitet. Spelat rasisterna i händerna Lars Stjernkvist anser att partiet inte har lyckats visa att man tar folks oro på allvar och det har spelat Sverigedemokraterna i händerna, säger han. – Väldigt många som har röstat på dem har röstat för att de är oroliga för till exempel äldreomsorgen. Jag tror att det är relativt få som har röstat på dem för att de delar deras rasistiska budskap. Därför är det viktigt att vi dels talar om vad de faktiskt står för och vad de har för grund, dels tar männskors berättigade oro på allvar. Finns det inte risk för att ni tittar för mycket på Sverigedemokraterna och glömmer bort den egna politiken? – Vi hoppades i den gångna valrörelsen att genom att visa på ett bra alterativ så skulle de inte kunna få något utrymme eller stöd. Men jag inser att man måste göra både och, säger Lars Stjernkvist.
Daniel Rundqvist, Jönköping
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".