EU-omröstning på Malta på lördag

På lördag ska invånarna på Malta säga sitt i frågan om ett medlemskap i EU i en rådgivande folkomröstning. Opinionsmätningarna tyder på ett ja och intresset för folkomröstningen är stort.
Intresset för folkomröstningen är stort på Malta. Inne på ett av labourpartiets caféer i huvudstaden Valletta diskuteras EU frågan, främst av EU-motståndare. Mario Camenzuli arbetar där och han tror inte att folkomröstningen på lördag kommer att få någon större betydelse. Förutsättningarna kan ändras Han ger inte mycket för folkomröstningen på lördag eftersom det kommande parlamentsvalet kan ändra förutsättningarna totalt, om labourpartiet skulle ta över regeringsmakten. Malta har velat fram och tillbaka i frågan om ett EU-medlemskap i flera år, men inför lördagens folkomröstning är valtemperaturen hög bland de fyrahundratusen invånarna på den lilla Medelhavsön. Stora kampanjmöten avlöser varandra och tidningarna är fyllda med artiklar om EU. EU-förespråkarna med det regerande nationalistpartiet i spetsen hävdar att ett EU-medlemskap är oerhört viktigt för att Maltas ekonomi ska kunna utvecklas. Motståndarna hävdar å sin sida att ett EU-medlemskap hotar jobben på ön och att landets politiska självständighet minskar. Ja-sidan leder Opinionsmätningarna pekar på en seger för ja-sidan, men andelen osäkra väljare är hög. Intresset för EU-frågor har ökat den senaste tiden. Det konstaterar Edward Demicoli, ansvarig på Maltas EU-information, som hoppas att politikerna kommer att följa folkomröstningens resultat antingen det blir ett ja eller nej till EU.
Anna Hanspers, Valetta
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".