Svenskar på plats i Tchad.
Tchadstyrkan

Svenska styrkan kan komma att förlängas

Uppdaterad 12:45
Regeringen öppnar nu för att den svenska styrkan i Tchad kan komma att stanna längre än till sommaren. Regeringen har tidigare sagt att det inte finns pengar för att förlänga den svenska truppens insats utöver de sex månader som gäller idag.

Enligt statsminister Fredrik Reinfeldt handlar det om ungefär en månads förlängning för att få nya styrkor på plats i Tchad.

– En mindre förskjutning är möjlig om det underlättar övergången från svenska styrkan till en annan.

– Nu har generalen Nash som leder styrkorna därnere sagt en möjlighet kan finnas med en kortare förlängning för att underlätta en övergång från den svenska styrkan till en annan styrka. I så fall måste vi i den delen begära ett nytt riksdagsbeslut. Men utgångspunkten är, trots allt, att riksdagsbeslutet gäller, säger Fredrik Reinfeldt.

Hur mycket mer det kommer att kosta, kunde Fredrik Reinfeldt inte svara på idag, tisdag.

De svenska oppositionspartierna och flera borgerliga politiker har krävt att Sverige ska förlänga sin närvaro i Tchad till årsskiftet.

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".