Sverige hotar med EG-domstolen

Sverige hotar med att gå till EG-domstolen om EU beslutar sig för att stoppa systemet med aktier med olika rösträtt, A-och B-aktier. Det berättade statssekreterare Sven-Eric Söder, från närings-departementet, efter överläggningar i Bryssel i måndagskväll.
Statssekreterare Sven-Eric Söder gjorde vid överläggningarna med övriga medlemsländer klart att Sverige mycket väl kan tänka sig att söka stöd i EG-domstolen, om det är så att en majoritet inom unionen sätter stopp för A- och B-aktier. Motiveringen för att gå till EG-domstolen skulle vara att ett förbud mot A- och B-aktier skulle ge alltför drastiska konsekvenser för svenskt näringsliv. Men Sven-Eric Söder hoppas att det inte ska bli nödvändigt. Men han medger att utvecklingen den senste tiden inte gått Sveriges väg. De senaste veckorna har nämligen två tunga länder, Tyskland och Storbritannien, närmat sig varandra. Britterna kan tänka sig att stödja Tysklands motstånd mot A- och B-aktier, för att få stöd av tyskarna i en helt annan fråga.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".