Förtur kan bli möjlig.

Rättegångar ska kunna snabbas på

Förtur i domstolen ska kunna ge snabbare domar. Det förslaget lades fram av en statlig utredning på tisdagen. Idag är det alltför många mål i landets domstolar som drar ut på tiden.

En som inte har någon glädje av den nya ordningen är Joakim Fohlman. Han blev misshandlad och väntar fortfarande på att hans fall ska bli slutligt avgjort i hovrätten.

– Nu har det totalt sett gått tre år. I hovrätten har det varit totalt fyra datum som har skjutits upp och jag väntar nu, precis som mellan varje datum som hittills har inträffat, utan information, på det åttonde datumet.

Joakim var på väg hem med sin flickvän och en kompis en kall kväll i februari 2005. Utan någon provokation gav sig två personer på honom. Rejält slagen tog han sig till sjukhuset.

– Min näsa var inte bara bruten utan fragmenterad, okbenet (kindbenet) under ögat var av på två ställen och fick skruvas ihop med titan och bihålan var intryckt med sju millimeter och även krackelerad, säger Joakim Fohlman.

När han anmälde misshandeln till polisen hoppades Joakim på att snabbt få upprättelse. Men han blev besviken. Den friande domen i tingsrätten kom efter nästan ett och ett halvt år. Och hovrätten, dit han överklagat, har skjutit upp rättegången fyra gånger.

– Man lyckas inte få dit en läkare som kan intyga hur de här skadorna kan uppstå eller inte uppstå. Man schabblar bort mitt huvudvittne som hade flyttat till Italien och som man med normal praxis skulle flyga hem och så vidare.

Hade rätten levt upp till regeringens krav så hade Joakims Fohlmans fall redan varit löst. Kravet är max fem månader i tingsrätten och max fem månader i hovrätten.

Men utdragna mål har blivit så vanliga att regeringen bad länsrättschefen Anders Hagsgård att föreslå åtgärder. På tisdagen presenterade utredaren sitt förslag.

– Har du ett mål där du tycker att du fått vänta onödigt länge då ska du vända dig till domstolschefen i den domstol där du har ditt mål och begära att målet påskyndas. Sedan får domstolschefen ta ställning till detta och avgöra om du ska få förtur eller inte. Får du det så får du en förturförklaring och då innebär det att domstolen ska prioritera ditt mål framför andra motsvarande mål.

Justitieminister Beatrice Ask tycker att förslaget är bra.

– Det här sätter lite press tror jag på hanteringen av ärenden och det är nog bra, säger Beatrice Ask.

För Joakim Fohlman handlar det hela om hänsyn till brottsoffret.

– Man kan inte behandla en människa som drabbas av ett allvarligt brott med ett rutinbeteende. Utan man måste se till att ta sådana här saker på allvar och man måste åtminstone se till att informera dem som hamnar i den här processen om vad som pågår, varför det pågår och vad man kan förvänta sig, säger Joakim Fohlman.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Så här många månader tar ett brottmål.

TINGSRÄTTEN

2005: 5,5

2006: 5,6

2007: 6,0

Regeringens krav: 5,0

HOVRÄTTEN

2005: 9,3

2006: 9,2

2007: 9,6

Regeringens krav: 5,0

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".