Rice fick inte Abbas att gå tillbaka till förhandlingsbordet. Foto: Thaer Ganaim/Scanpix.
Mellanöstern

USA tror på fortsatt fredsprocess

USA:s utrikesminister, Condoleezza Rice, sa på tisdagseftermiddagen att hon fortsätter att tro att fred är möjlig mellan Israel och palestinierna före årets slut. Men hon lyckades inte få den palestinske presidenten att återgå till förhandlingsbordet efter Israels blodiga attack mot Gaza i helgen.

Condoleezza Rice kommer hit med ett plåster som hon försöker sätta på någon som håller på att förblöda, sa en man i Gaza på tisdagsmorgonen. Hon vill inte förändra något, utan bara plåstra om Bushs fredsprocess, sa han medan han tittade med avsmak på de senaste våldshyllningar.

Det som utspelade sig på Gazas gator på tisdagsmorgonen, en begravning av en milisman som dödades medan han avfyrade en raket mot staden Sderot i Israel, gick inte direkt i fredens toner. Det var hyllningar av den döde till skottsalvor och islamiska jihads svarta fanor.

Condoleezza Rice avfärdade det många bedömare idag hävdar att fredsprocessen är dömd att misslyckas om Hamas inte finns med i ekvationen.

Hon upprepade i stället att den palestinske presidenten Mahmoud Abbas, som är Israels förhandlingspartner, är hela det palestinska folkets valde president, inte bara Fatahs.

Men den amerikanska utrikesministern lyckades inte övertala Mahmoud Abbas att återvända till förhandlingsbordet. Abbas avbröt fredssamtalen med Israel efter helgens attack mot Gaza, den blodigaste på många år, med 123 döda på fem dagar. Mahmoud Abbas krav är vapenvila.

Jag insisterar på en vapenvila i Gaza och på Västbanken så att vi kan nå vårt mål att göra 2008 till ett fredens år, sa den palestinske presidenten, som också hävdade att den kvävande belägringen av Gaza har saboterat fredsförhandlingarna.

Cecilia Uddén, Jerusalem
cecila.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".