Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dags lösa tvisten om Skandia Livs pengar

På fredag kommer domen i skattemålet mot de tidigare Skandiadirektörerna Lars-Eric Petersson och Ulf Spång. Men när den processen är avslutad så återstår en annan långdragen process där Skandia är inblandat.

Den handlar om återbetalningskrav på mångmiljardbelopp från Föreningen Grupptalan mot Skandia. Anders Keller är vice ordförande i föreningen och anser att Skandia medvetet försökt dra ut på processen.

– Jag tycker mig kunna påstå att processen är nästan tre år försenad.

Vad beror det på då?

– Det beror framförallt på att Skandia AB, moderbolaget, har satt alla käppar i hjulet som har funnits för att det här skulle dra ut på tiden. Och bakgrunden till det är väl att de trodde att det här skulle blåsa över och inte bli så uppmärksammat.

Det handlar om 3,2 miljarder kronor och frågan om de pengarna hör hemma hos Skandia AB eller hos Skandias dotterbolag Skandia Liv och därmed ska tillfalla livbolagets 1,2 miljoner sparare. Processen är till stor del en intern fråga för Skandia, men föreningen Grupptalan mot Skandia har pressat på för att få tillstånd en skiljedomsprocess mellan moderbolaget och livbolaget. 

Turerna kring hela den här processen har nu pågått i fem år och ändå återstår en hel del. Tidigast till sommaren eller hösten kommer utslaget från skiljedomstolen, som är en slags privat domstol där beslutet inte kan överklagas. Skandias styrelseordförande, Lars Otterbeck, anser att som läget är nu går det inte att göra upp genom en förlikning.

– Så här får det bli, eftersom det var så man hade bestämt det skulle bli för fyra år sedan. Bedömningen var att det inte gick att skynda på processen genom något slags snabbspår eller Alexanderhugg, säger Lars Otterbeck.

Pengarna som bråket handlar om kasserade Skandia in i början av 2002 i samband med försäljningen av Skandia Livs kapitalförvaltning till den Norske Bank. Grupptalan mot Skandia anser att pengarna tillhör livbolagets sparare och kräver en återbetalning av de 3,2 miljarderna, säger Anders Keller.

– Plus räntor, så det börjar väl röra sig mot fyra fem miljarder.

I sju år har mycket av Skandia-rapporteringen handlat om bonusutbetalningarna, lyxrenoverade lägenheter och en lång rad rättegångar i kölvattnen av det här och nu senast också skattemålet mot Skandias tidigare VD Lars-Eric Petersson och den tidigare finansdirektören Ulf Spång. Och först nu har skiljedomsprocessen kommit igång. Anders Keller, från Grupptalan mot Skandia, anser den här affären allvarligt skadat förtroendet för Skandia.

– Man tycker att ett moderbolag ska känna ansvar för ett dotterbolags kundkrets. Det har man inte gjort och det har solkat Skandias varumärke under hela den här tiden.

Skandias styrelseordförande däremot räknar med snart kunna sätta punkt för de senaste årens oönskade publicitet.

– Punkt skall vara satt, det här är sista frågan vi är inblandade i. Det var ju faktiskt så en gång i tiden att Skandia var det mest beundrade bolaget i branschen och det ska vi se till att det blir igen, säger Lars Otterbeck, styrelseordförande i Skandia. 

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".