Sockrat bud ska förmå österrikarna att köpa JAS

Trots att Österrike redan fastnat för att köpa Eurofighter till sitt luftförsvar ger Sverige inte upp försäljningsansträngningarna av Jas Gripen. Nu erbjuds Österrike ett ännu billigare och attraktivare köp av det svensk-brittiska flygplanet, rapporter vår korrespondent i Wien.
Österrike har en ny regering eller åtminstone en nygammal regering. Helt ny är i alla fall försvarsministern och därför gör svenska Saab Gripen och svenska regeringen en ny uppvaktning i Österrike. Allt att vinna Det nya budet är billigare än det förra och upplägget annorlunda. Så här förklarar regeringens representant ambassadör Gabriella Lindholm varför Sverige inte ger upp trots att Österrike redan har bestämt sig. – I politiken är det så att inget är klart förrän det är klart. Det här kontraket med Typhoon är inte klart ännu. Vi har inget att förlora och Österrrike har allt att vinna på att samarbeta med oss så nu kommer vi tillbaka. Hur tydliga negativa signaler från den österrikiska regerngen krävs det för att ni ska ge upp? – När de skrivit på kontraktet med någon annan ger vi upp. Det svenska förslaget är hälften så dyrt som Eurofighter, ett inte helt ointressant argument för Österrikes ny-gamla regering. Upphandling granskas Sverige kan också hoppas på att den granskning som nu görs av Österrikes riksrevisionsverk ska innehålla kritik av hur upphandlingen gått till.
Kjell Albin Abrahamson, Wien

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".