Många hos kronofogden i onödan

Tusentals svenskar hamnar årligen i kronofogdens register på grund av att man släpat efter med underhållstödet. Många blir kvar i registren trots att man kommit ifatt med betalningarna.
Bengt Olov Jakobsson på Kronofogdemyndigheten i Jönköpingsregionen säger att många ligger kvar i registren helt i onödan. Anledningen är att försäkringskassan inte meddelar att skulden är betald. - De ska naturligtvis inte finnas i våra register. För vi betraktar dem som onödiga gäldenärer. De hamnar där p g a rutiner hos försäkringskassan som gör att man slentrianmässigt lämnar över ärendena till kronofogdemyndigheten, säger Bengt Olov Jakobsson. Svårt få kredit Om underhållstödet släpar efter två månader så går kravet numera direkt till kronofogdenden och risken är alltså att man då fastnar registret även om skulden är betald. Enligt Riksskatteverkets senaste siffror är det 1600 personer som egentligen betalat sina skulder, men ändå finns kvar hos Kronofogden, med de problem det kan medföra. - Man kan till exempel bli stoppad från att ta krediter av olika slag, säger Bengt Olov Jakobsson. För tuffa regler Monika Törnkvist på Riksförsäkringsverket säger till Ekot att det är upp till dom enskilda kassorna att stoppa kraven när skulden är betald, men ute på de enskilda kassorna tycks detta inte fungera På försäkringskassan i Jönköpings län, medger man t ex att rutinerna inte är de bästa. Men försäkringschefen Erik Winblad anser att det stora problemet är att alldeles för många ärenden så fort går vidare till kronofogden. Nästan 40% av underhållstöden eller 70 000 personer skickas årligen vidare, många av dem har egentligen inte där att göra enligt Erik Winblad. - Reglerna är för tuffa idag. Det kan inte vara samhällets mening att en bidragsskyldig föräldrer som har en besvärlig situation ett par månader ska råka ut för att vi skickar ärendet direkt till kronofogden. Flera försäkringskassor i landet har begärt dispens för att istället själva få göra en avbetalningsplan och slippa gå via Kronofogden, men hittills har det blivit nobben. Detta i väntan på den översyn som just nu görs av hela understödssystemet.
Peter Jernberg, SR Jönköping och Daniel Rundqvist, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".