Postens miljardförlust på IT-plats överraskar

Posten tvingas nu till besparingar, effektiviseringar och personalminskningar efter storförlust förra året, bland annat beroende på miljardunderskottet för Postens IT-plats, Torget.
Postens redovisning har under årens lopp varit svår att följa, och att IT-platsen Torget gjort en miljardförlust var okänd. Det säger chefen för Postavdelningen vid tillsynsmyndigheten, PTS, Sten Selander. – Vi hade ingen aning om storleken så vi kunde kanske inte göra helt korrekta bedömningar vid den tidpunkten. Så uppgiften att den gick med en miljard kronor i förlust är ny för er också? – Ja, den siffran har inte varit bekräftad tidigare. Men bokföringsreglerna gör det möjligt att redovisa på det här sättet. PTS ansvarar för tillsynen av Postens uppdrag mot staten, och det har varit snårigt att följa hur kostnader har redovisats under årens lopp, menar man på PTS, Post-och-Telestyrelsen. – Från tid till annan har vi kommit med vissa ifrågasättanden på det området. Men det är tämligen svårhanterlig materia. Det viktiga för oss är att vi sköter den här granskningen över tid och kan jämföra. Därför är det intressant när det dyker upp sådana här nya uppgifter. God redovisningssed Men det har inte varit olagligt, utan har hållit sig inom ramarna för god redovisningssed, säger revisionschefen vid Riksrevisionsverket, Curt Öberg: – Några orena revisionsberättelser för Posten AB har inte funnits, så att årsberättelsen svarar mot de krav som ställs i lag och rekommendationer, det är vår bedömning, säger Curt Öberg ansvarig för Posten på Riksrevisionsverket.
Tommy Fredriksson

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".