Kommuner förlorar på förslag om sjukskrivning

Kommuner och landsting som har högst andel sjukskrivna kommer att förlora på regeringens förslag om att arbetsgivarna ska ta över 25 procent av långtidssjukskrivningarna den första juli i år. Det blir ingen extra kompensation för kommuner och landsting, säger arbetslivsminister Hans Karlsson.
– För de kommer det att vara svårare att få ner sjuktalen eftersom de har de högsta. Det finns många kommuner som ligger bra till, men det finns också många kommuner som har höga sjuktal vilket är ett problem. Men i förhållande till privat sektor är kostnaderna högre i offentlig sektor medan det för arbetsgivarna på privat sida blir lägre kostnader. Enligt regeringens förslag ska alltså arbetsgivare över en viss storlek ta över 25 procent av kostnaden för långtidssjukskrivningen. Arbetsgivaravgiften ska sänkas i motsvarande grad, med lika stor procentsats för både privata och offentliga arbetsgivare. Det största problemet för att få igenom förslaget blir att hitta en lösning som undantar småföretagen säger Hans Karlsson. – Den stora frågan som det avgörs på är om det går att hitta en lösning för småföretag som kan undantas från ett generellt system just därför att risken för kostnader vid sjukskrivning i ett småföretag är större. Jag tror att det är den fråga som kommer att avgöra om vi hinner till 1 juli eller inte. De privata har redan färre sjukskrivna än kommuner och landsting. Kommuner och landsting blir därför förlorare, och kommer enligt Hans Karlsson inte att få någon kompensation för det.
Erik Ridderstolpe
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".