Positiva tecken på tillväxten i öst

Oron för ett eventuellt krig i Irak har lett till att tillväxttakten dämpats i hela västvärlden, konstaterar FN:s ekonomiska kommission för Europa, i sin årliga översikt. Lågkonjunkturen förlängs i väst, men i det forna östblocket är däremot signalerna positiva.
Tillväxtprognoserna skrivs ner med nästan en fjärdedel för EU-länderna i år - ett väntat krig mot Irak lamslår den globala ekonomin. Det råder en vänta-och-se-stämning i västvärlden som hämmar investeringslusten, enligt FN:s ekonomiska översikt. Osäkerheten vad gäller den kortsiktiga ekonomiska utvecklingen blir allt mer påtaglig i takt med att krigsrisken stiger. Tillväxten inom EU uppskattades tidigare till 2 procent - nu stannar den vid 1,6 - i USA och Kanada var uppskattningen tidigare 3 procents tillväxt i år - nu 2,5 procent. Men, varnar FN-organet, oljepriserna och de politiska spänningarna främst i Asien kan göra att läget försämras ytterligare. Ljusare ser det däremot ut för länderna i det forna östblocket, även om krigsrisken kastar långa skuggor även över de ekonomierna. Tillväxten ökar med 4,2 procent - en liten ökning jämfört med tidigare prognoser. Kraftigast är ökningen i de forna sovjetstaterna där de oljeproducerande länderna nu får större intäkter när oljepriset stiger.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".