Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sverige tryggare av andra länders Natomedlemsska

I en värld som väntar på ett krig i Mellanöstern ser samtidigt Sveriges säkerhetspolitiska läge allt bättre ut. Den viktigaste anledningen till det är inte Sveriges förtjänst utan att allt fler av våra grannländer är på väg att bli medlemmar i både EU och Nato, enligt Försvarsberedningen.
Det slår Försvarsberedningen fast när den under tisdagen lämnade över en analys av det säkerhetspoliska läget till försvarsminister Leni Björklund. Militärt sett har det aldrig varit lugnare än i dag. Inte på minst tio år skulle något annat land vilja eller kunna eller ha någon anledning att angripa Sverige. Krig i Sverige sällsynt avlägset Att Sverige hamnar i krig har alltså aldrig varit mer avlägset än just i dag, enligt Försvarsberedningen, den parlamentariska grupp som bedömer Sveriges säkerhetspolitiska läge åt regering och riksdag. Den ojämförligt största delen i förtjänsten att Sverige har det så bra har vi våra grannländers inträde i EU och i försvarsalliansen Nato att tacka för, enligt Försvarsberedningen. De politiska partierna är sig i stort helt eniga i detta. Inte heller miljöpartiet och vänsterpartiet som är skeptiska till att Sverige samarbetar med Nato och går in i ett djupare EU-samarbete, inte ens de vill i dag säga något annat än att Natos nya närvaro i framför allt Baltikum är något som gör Sverige mycket säkrare. – Att Sveriges säkerhetspolitiska situation ser mer gynnsam ut är naturligtvis inget bekymmer för miljöpartiet. Vi kan inte peka på något som vi tycker själva att vi kan kritisera på goda grunder. – Och säga att bara för att vi är kritiska så innebär det att vi inte ska analysera det också, de positiva effekterna som det kan ha, det måste man göra en seriös analys av och det är vi beredda att göra. Men ni ser ingen anledning till att ta avstånd från utecklingen till följd av att ni är kritiska till organisationerna som sådana? – Inte så länge man göra sin säkerhetspolitiska val i de här länderna på demokratiska grunder, säger Annika Nordgren-Christensen som sitter i försvarsberedningen för miljöpartiet:
Stefan Winiger

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".