Barnahus hjälp för utsatta barn

Situationen för barn som har utsatts för misshandel eller övergrepp har förbättrats avsevärt, sedan myndigheter på en handfull orter börjat samarbeta i så kallade Barnahus för att utreda vad som har hänt barnet.

Utvärderingen av Barnahusen visat att systemet borde införas på fler ställen, och regeringen ska nu fundera på saken.

En rad myndigheter och organisationer har gått igenom hur de Barnahus som finns på sex orter i landet har fungerat de senaste åren och det är genomgående positiva erfarenheter.

Betydligt fler förhör och läkarundersökningar har genomförts och tiden som en utredning tar har förkortats med flera månader i vissa fall.

Barnahusen ska vara ett ställe där alla myndigheter som är engagerade i utredningen av en barnmisshandel eller ett sexuellt övergrepp arbetar.

Istället för att barnet ska föras från polisstationen till sjukhuset och sedan till åklagarmyndigheten och socialtjänsten, så sker alla förhör och undersökningar på samma ställe.

I Stockholm är det en stor lägenhet vid Kungsholmstorg som fungerar som Barncentrum.

– Det är en våning på 200 kvadratmeter som ser ut som ett hem. Barn frågar ibland om jag bor här och det tycker jag är ett bra betyg. Det finns ett vardagsrum, eller ett väntrum, kök, badrum, leksaker. Det är en bra miljö, berättar samordnaren Birgitta Kjellin.

Enligt uppföljningen har kvaliteten på utredningarna förbättrats och framförallt har det blivit fler åtal, säger Margareta Moberg, socionom vid Barncentrum.

– Det har absolut blivit många, många fler åtal i dag än vad det var tidigare. Om det var fyra procent tidigare som ledde till åtal så är siffran nu uppe i 20 procent nu efter Barnahusets start. Det har att göra med att vi handlar direkt, vi samarbetar och jag tror att barn berättar mer i en sådan här miljö, säger hon.

Ett av nyckelorden har varit samarbete. Att myndigheter samarbetar om varje barn är helt avgörande för ett gott resultat, säger barnläkaren Gabriel Otterman som tidigare arbetade med barnahus i USA.

– Är det någonting som händer där ute, så kan jag bara lyfta luren och prata med åklagaren, de sociala myndigheterna eller polisen. Saker och ting går mycket smidigare i de här ärendena, säger barnläkaren Gabriel Otterman.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".