Demonstration mot Wilders i Amsterdam.

EU befarar muslimska filmprotester

EU-kommissionen varnar sina representationskontor runt om i världen för möjliga protester inför en kommande film om islam som en högerextrem politiker från Nederländerna håller på att färdigställa. Man befarar en upprepning av Muhammedprotesterna.

Mannen bakom filmen heter Geert Wilders och i en tv-intervju som gjordes nyligen ville han inte spekulera vidare vilka följder hans film kan få.

– Jag tycker att det är skamligt, ingen vet ännu vad filmen handlar om. Alla verkar vara emot min film innan de ens vet vad den handlar om, säger Geert Wilders.

Geert Wilders är en mycket välkänd figur i nederländsk politik. Hans parti, Frihetspartiet, sitter i parlamentet och partiets politik är mycket kritisk mot Nederländernas invandringspolitik.

Geert Wilders meddelade i höstas att han håller på att göra en upplysningsfilm som ska visa att islam är en totalitär ideologi och en inspirationskälla och uppmaning till terrorism.

Det har också spekulerats i att han själv i filmen kommer att slita sönder eller bränna upp ett exemplar av Koranen, vilket skulle vara en svår förolämpning för många muslimer.

Geert Wilders har hotats till livet på flera islamiska webbplatser och han har ständigt livvaktsskydd.

Filmen är alltså inte färdig men vållar redan internationell uppmärksamhet. EU-kommissionen befarar att dess representationskontor kan angripas eftersom filmen görs i ett EU-land.

Tidigare har redan nederländska utrikesdepartementet varnat sina ambassader i muslimska länder att det kan bli aktioner mot nederländska intressen.

Framför allt har den kommande filmen uppmärksammats i den muslimska världen.

Irans parlament har fördömt filmprojektet, talibanerna i Afghanistan har sagt att de särskilt tänker angripa de nederländska soldaterna i landet om filmen visas och Syriens religiöse auktoritet, Stormuftin, har fördömt filmen.

Den nederländska regeringen står inför delikata problem. Yttrandefriheten förbjuder regeringen att ingripa mot publiceringen och samtidigt är det lätt att förutse allvarliga följder om filmen visas.

Geert Wilders själv är förstås inte alls olycklig över uppmärksamheten. Mer förhandsreklam än så här kan hans film ju knappast få.

Stefan Winiger, Bryssel
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".