”Sprututbyte bör vara kvar och utvidgas”

De försök som pågått i Malmö och Lund med ett erbjuda rena sprutor till narkomaner bör permanentas och verksamheten spridas över landet. Det föreslog regeringens narkotikasamordnare Björn Fries på tisdagen.
Han håller inte med kritikerna om att det skulle innebära ett slags godkännande av missbruket. – Nej, det är det faktiskt inte. Det här är en verksamhet som pågått i 16 år och jag upplever inte att vi i Sverige gett upp det jobbet. Delat ansvar för utbytet Enligt förslaget ska sjukvården och socialtjänsten gemensamt ha ansvar för sprututbytet. De måste garantera att det finns plats för avgiftning och vård för de narkomaner som vill sluta. Fria sprutor är ett sätt att komma i kontakt med narkomaner och erbjuda hälsokontroller, gulsotsvaccinering och HIV-tester. – Det betyder allt. Jag kan få vaccination mot hepatiterna och jag får rena verktyg så jag inte blir smittad, säger en man som besökte sprututbytesprogrammet i Malmö på tisdagen. Vad hade du gjort om du inte hade gått dit? – Då hade jag delat sprutor med någon som är positiv. Det kontroversiella sprututbytesprogrammet startade för över 16 år sedan för att hindra spridning av HIV och gulsot. Når många missbrukare I dag finns 1 150 sprutnarkomaner registrerade på infektionskliniken och sprututbytesprogrammet når ca 70 procent av Malmös narkomaner. Sprututbytesprogrammet har inneburit att kliniken fått en nära kontakt med Malmös missbrukare. – Vi har i stort sett inte haft någon HIV som spridits via sprutor i Malmö under 90-talet, säger Magnus Andersson som är kurator på infektionskliniken. Vi kan också gå in med mycket tidig sjukvård och förhindra dyrbar sjukhusvård och lindra mänskligt lidande. Förutom läkare, undersköterskor och sjuksköterskor är en barnmorska knuten till programmet. Hon tar hand om de sprutnarkomaner som är prostituerade och inte vågar gå till den vanliga kvinnomottagningen. Barnmorskans arbete innebär att oönskade graviditeter kan undvikas. Når dock inte alla grupper – Förmodligen finns det en del kvinnor med barn som är livrädda för att visa att de har narkotikaproblem. De är oroliga att barnen ska omhändertas och därför försöker man dölja det till varje pris, säger Magnus Andersson. Kritiken har tidivis varit hård mot sprututbytesprogrammet som anklagats för att stå för en ”låt gå”-politik. Men det här är kritik som kraftigt tillbakavisas av dem som varje dag jobbar med missbrukarna i Malmö. ”Kritikerna vet minst” – Speciellt är det Stockholmarna som skriker högst, säger Britta Sjöström som är undersköterska. De som skriker högst och vet bäst enligt de själva, vet egentligen minst. Många har blivit inbjudna hit men aldrig satt sin fot här och de vet inte hur vi jobbar. Narkomanerna själva pratar om trygghet när sprututbytesprogrammet diskuteras – Utbytet betyder ju att jag alltid har rena verktyg och det känns ju tryggt, säger en man. Jag kommer ju inte sluta knarka, har hållit på så många år nu så det är uteslutet.
Gunilla Österlund och Jens Ericson, SR Malmö
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".