Socialdemokraterna vill motverka extrema partier

Socialdemokraterna kan tänka sig att möta främlingsfientliga partier i debatter, men bara på lokal nivå. Partiet har satt samman en handlingsplan för hur sverigedemokraterna och andra liknande partier ska bekämpas. Socialdemokraterna överraskades av att de främlingsgfientliga partierna hade så stora framgångar i valet.
– Målet är att se till att de här extrema partierna inte blir större utan pressas tillbaka, säger socialdemokraternas partisekreterare Lars Stjernqvist. I valet i höstas fick sverigedemokraterna och andra främlingsfientlig partier totalt 70 kommunfullmäktigeplatser i 36 olika kommuner vilket ger ett partistöd på omkring 8 miljoner kronor under den kommande mandatperioden. Socialdemokraterna vill förhindra att detta blir en språngbräda mot riksdagen. Tommy Funebo partiorganisatör i sverigedemokraterna säger sig inte vara oroad över socialdemokaternas ny strategi. – Det spelar egentligen ingen roll vad de gör så länge det handlar om en propagandastrategi. Det enda som skulle hota oss som parti är att de skulle ändra på sin politik. De hittar på en strategi för att de ser att de tappar arbetarväljare till sverigedemokraterna. Inte heller i fortsättningen tänker socialdemokraterna möta främlingsfientliga partier i debatter på nationell nivå, däremot vill Lars Stjernqvist att man nu till skillnad från i valrörelsen debattera på de platser i landet där partiet redan finns eller är på väg att etablera sig. – När de dyker på skolor, när de dyker upp i fullmäktigeförsamlingar, när de dyker upp på arbetsplatser då ska vi ta debatten med dem. Vi ska vara många och vi ska vara väl förberedda, men vi ska inte erbjuda dem någon debattplats som de inte av egen kraft förtjänar. Socialdemokraterna vill också samarbeta i denna fråga med andra partier och man skriver att man alltid ska undvika att främlingsfientliga partier blir vågmästare i demokratiska församlingar. Men strategidokument är nu en sak, praktisk politik en annan. Sedan valet i höstas styrs Kristianstads kommun av socialdemokraterna med stöd av det främlingsfientliga Sjöbopartiet. Trots vädjanden från Lars Stjernqvist att partiet istället skulle göra upp över blockgränsen.
Pontus Mattsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".