Kritik mot agerande i Wallenbergfallet

Svenska regeringen får stark kritik för sitt agerande i fallet Raoul Wallenberg. Detta enligt Wallenbergutredningen som letts av den förre landshövdingen i Värmland, Ingemar Eliasson.
– De har underlåtiti att organisera upp arbetet så att det blev effektivt, och också underlåtit att föra vidare viktig information som togs emot. Jag tänker på Christian Günther, och när det gäller Undén så har han visat passivitet med att föra upp frågan på hög nivå när det fanns tillfälle, säger Ingemar Eliasson, om lett Wallenbergutredningen ”Ett diplomatiskt misslyckande”. ”Bristande ledarskap” Det gäller främst dåvarande utrikesministrarna Christian Günther och Östen Undén som enligt utredningen förtjänar klander för bristande ledarskap och för att ha varit anmärkningsvärt passiva när det gäller Raoul Wallenberg som fängslades av Sovjetunionen 1945. Utrikesminister Christian Günter i den svenska samlingsregeringen under andra världskriget, och den socialdemokratiske utrikesministern Östen Undén hängs alltså ut som ansvariga för att inte mer gjordes från svensk sida för att få loss Raoul Wallenberg ur rysk fångenskap. Dålig diplomati Även andra diplomater kritiseras av utredningen, till exempel Sveriges dåvarande ambassadör i Moskva, Staffan Söderblom. Han hade tid i en hel timme med den sovjetiske ledaren Josef Stalin men använde bara fem minuter och framförde åsikten att Raoul Wallenberg antagligen dött. Enligt Ingemar Eliasson signalerade Söderblom då att det var den svenska versionen av vad som hänt. Dubbelt uppdrag Raoul Wallenberg sändes till Budapest den 7 juli 1944 mitt under brinnande krig. På uppdrag av USA skulle han rädda judar, men skulle arbeta från den svenska ambassaden. Han lyckades rädda många men fängslades av ryssarna. Det dubbla uppdraget kan också ha haft negativ betydelse, tror Ingemar Eliasson. – Det var olyckligt, och det borde ha klarats ut redan innan han sändes iväg, vem som de facto hade ansvar för hans skydd, säger förre landshövdingen i Värmland, Ingemar Eliasson
Erik Ridderstolpe
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".