”Myndigheter vet för lite om konstnärers villkor”

Regeringen och myndigheter kritiseras i en offentlig utredning för bristande förmåga att hantera Sveriges konstnärer. Skatteavdrag behandlas orättvist och beräkning av föräldrapenning kan ske godtyckligt.
– Det är samma myndighetsperson som hanterar mina avdrag för Cd-skivor som tonsättarens avdrag för Cd-skivor och så använder han den norm han tillämpar på mig också på konstnären, alltså brist på kunskap och insikt om vilka villkor det faktiskt är en tonsättare verkar under, säger Anders Forsman. Problemet är enligt Anders Forsman decentralisering. Det senaste decenniet har beslut förts från centrum ut till lokala skattekontor och försäkringskassor där handläggare enligt Anders Forsman inte har kunskap eller kompetens att bedöma konstnärlig yrkesverksamhet. Frågan är inte ny. – Vi har ju spårat problemställningen tillbaka till utredningar i mitten på 80-talet och det har återkommit i en fem, sex utredningar sedan dess men ingenting har gjorts åt problemen. ”Konstnärerna och trygghetssystemen” är en kartläggning av konstnärernas ekonomiska villkor och ett smörgåsbord av vardagliga problem, som att skattefria stipendier minskar bostadsbidraget och att konstnären är en av dem som förlorat mest på det nya pensionssystemet. Ansvaret ligger enligt Anders Forsman hos senfärdiga myndigheter och en rad av regeringar som inte tagit i frågan. – Marita Ulvskog har varit framgångsrik i frågan att framhålla konstnärernas problem. Men sedan har du ett koppel med andra departement som är obenägna att ta vederbörlig hänsyn, det är väl så, säger Anders Forsman.
Jesper Lindau, P1 Kulturnytt
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".