Många skadas i jordbruket varje år. Foto: Ingvar Andersson/ Scanpix.

Rådgivare ska göra jordbruket säkrare

Nitton personer omkom under 2007 inom jordbruket och skogen. Det är den högsta siffran på över tio år och gör branschen till en av de farligaste. Regeringen satsar därför pengar på att utbilda rådgivare som ska lära bönderna att undvika riskerna.

En av dem som råkat illa ut inom jordbruket är Jan Hultman utanför Huskvarna.

– Jag hade tröskat hela dagen och det var fram på kvällen som jag tog mig an ett skifte som lutar väldigt mycket. Det slirade lite och var lite besvärligt och rätt var det var guppade tröskan till och tippade. Jag gjorde en volt i luften och landade så att jag slog i sidan och fick en spricka i bäckenet, berättar han.

Och du blev sjukskriven i ett antal veckor?

– Ja, jag var sjukskriven i sex veckor. En obehaglig situation.

Idag är Jan Hultman i full gång igen hemma på gården Stickelösa där vårbruket nu närmar sig med hast efter den milda vintern. Men olyckan för några år sedan var en tankeställare.

– Man går här och blir lite hemmablind och kanske inte tänker på vad som kan hända som är farligt. Har man sedan jobbat länge och är trött är man kanske inte så skärpt som man borde, säger Jan Hultman.

Varje år skadas flera tusen personer vid arbete inom jordbruket eller skogen och i snitt dör 13 personer, en siffra som alltså var ännu högre ifjol, troligen på grund av farligt uppröjningsarbete efter stormen Per.

Arbete bland djur, många maskiner, el och inte minst skogsarbete gör lantbruket till en betydligt farligare bransch än till exempel byggsektorn.

Någon minskning av antalet olyckor syns inte och regeringen beslutade därför på torsdagen om en satsning på tio miljoner kronor för att utbilda särskilda rådgivare, i princip en per län, som ska kunna göra säkerhetsgenomgångar ute på gårdarna.

– Vi kan bidra med att höja kunskapsnivån, att ge människor råd kring hur man ska bete sig när man hanterar djur eller vindfällor i skogen, när man hanterar maskiner som i olika moment är farliga, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson.

Jan Hultman på Stickelösa har flera bekanta som råkat illa ut under åren och även om han inte tror att enbart information räcker så välkomnar han ändå beslutet.

– Det känns bra för som jag sa man blir lätt hemmablind och då kanske någon kan påpeka faror som man inte tänker på dagligen. Så jag tror det kan vara bra att någon utomstående kommer och tittar, säger han.

Så du skulle ta emot en rådgivare här?

– Ja, han skulle vara välkommen att tala om vad jag ska tänka på.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".