Gömda barnen beroende av enskildas välvilja

De göms, samtidigt som de får undervisning och vård. Men till skillnad mot de svenska ungdomarna så är de helt beroende av enskilda personers välvilja. Som Ekot har berättat tidigare i veckan har drygt 200 ensamkommande flyktingbarn försvunnit från förläggningar de tre senaste åren.
Farida Fahmy är läkare och jobbar ideellt kvällstid för gömda flyktingar. – Det började med att jag tyckte att flyktingpolitiken var helt galen och det kändes som om jag bara teg och inte gjorde någonting, säger hon. Farida Fahmy undersöker en pojke som lever som gömd och som inte har de fyra sista siffrorna i personnumret. Han har ont i magen. Jobbar på hemlig läkarklinik Farida Fahmy är till vardags kirurg på ett sjukhus i Stockholm. För nästan ett år sen började hon jobba ideellt en kväll i veckan som läkare på en hemlig flyktingklinik. Personer har reagerat på skilda vis när de hört om hennes engagemang. – Ja, reaktionerna är faktiskt olika. Det är intressant att se vilka reaktioner man får, men kan kan bli både förvånad och besviken på ens omgivning. Från håll som man inte anar kan man däremot få hjälp, säger hon. Får undersökning och medicin 217 barn och ungdomar har de senaste tre åren försvunnit från förläggningar runt om i landet. En del av dem är kvar i Sverige. En del av dem kommer till just den här mottagningen i Stockholm. De som söker hjälp på kliniken, har ofta varken råd med undersökning eller medicin. Här får de båda delar. Cecilia Omundsen är sjuksköterska och jobbar också ideellt på flyktingkliniken. – Ja, vi delar ut läkemedel till de patienter som kommer hit, säger hon. De har ju inte rätt att köpa medicin på apoteket. Vad kommer dessa läkemedel ifrån? – Donationer från till exempel anhöringa eller vänner till oss som arbetar här. Det sprider sig, säger hon. Får gå i skola med rektors goda minne På en skola någonstans i Sverige, går det några elever som skiljer sig från alla de andra barnen. Det är ungdomar som fått avslag på sin asylansökan och lever som gömda. Med rektorns goda minne får de undervisning här. I Sverige finns ingen organiserad skolundervisning för gömda barn. Allt sker på individuell basis, från skola till skola. Och ibland vet inte ens skolledningen om att det går gömda barn där. Kvinnan som arbetar på den här skolan vill vara anonym och vill inte att vi berättar var skolan ligger. Men hon menar att det är samhällets plikt att ställa upp för de här barnen. – Det finns säkert skolor som inte tillåter att gömda barn får stanna, men min förhoppning är att det finns skolor som tar sig an ansvaret att hjälpa de här barnen och ungdomarna, eftersom de befinner sig i en mycket besvärlig situation Vi har ju FN:s barnkonvention att ta hänsyn till, säger hon.
Anna Tibblin Hansson och Kristina Hedberg
Mer om detta i P1 Studio Ett klockan 17.00.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".