Var fjärde ung person pensionssparar

På tre år har de svenska ungdomarnas egna pensionssparande kraftigt ökat från cirka 5 procent till närmare 40 procent. Det visar en undersökning, som Föreningssparbanken gjort i samarbete med Sifo.
Erika Pahne, ekonom på Institutet för privatekonomi på Föreningssparbanken, säger att hon inte var beredd på en så stor ökning. – Vi blev mycket förvånade när vi såg att 40 procent av dessa ungdomar i åldergruppen 19 till 24 år uppgivit att de har ett eget pensionssparande, säger hon. Det är förvånansvärt mycket. Ungdomarna är mer medvetna om pensionssparande än vad man kunde tro. Ökning från 5 till 40 procent Undersökningen, som är en jämförelse mellan åren 1999 och 2002, visar att sparandet för att trygga sin ålderdom har ökat från 5 till 40 procent. I dag är pensionssparandet den tredje vanligaste anledningen till att spara bland ungdomar i åldern 19-24 år. Bara sparande för större inköp och för att ha en egen reserv kommer före. Hela 76 procent av de tillfrågade säger dessutom att det är viktigt att pensionsspara på egen hand. Totalt har intresset för att spara ökat något jämfört med för tre år sedan. Skjutit i höjden Mer anmärkningsvärt är då pensionssparandet som har skjutit i höjden. Det tror Erika Pahne åtminstone till en del kan förklaras med att ungdomarna räknar med premiepensionssparandet som eget sparande. – Men även övriga frågor som vi har ställt tyder på att man är mycket medveten om att man nåste pensionsspara själv, säger hon.
Albert Capuder
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".