Fotbollshuliganismen allt grövre

I morgon, torsdag, faller domen i en av de största rättegångarna hittills i Sverige om fotbollshuliganism. Elva supportrar från IFK Göteborg står åtalade för grov misshandel av sex Hammarbysupportrar.
Det så kallade fotbollsrelaterade våldet har blivit grövre de senaste åren, med ett dödsfall och en grov misshandel, där en ung man var nära att mista livet. Hot och trakasserier mot spelare och andra som omger klubbarna är inget ovanligt, berättar Göran Rickmer, som arbetar på Hammarby fotboll. – Alla större klubbar som har en större publik har i dag problem med detta på ett eller annat sätt, säger han. Du kan fråga våra domare om hur många gånger som de har blivit hotade. Supportrar som lever för sitt lag Göran Rickmer, som tidigare var ordförande i Bajen fans, berättar om en liten grupp fanatiska supportrar som lever för sitt lag. De kallar sig firmor. Medlemmarna i firmorna är har olika bakgrund, flera har familj och lever vanliga Svenssonliv, några är kriminella. Det de har gemensamt är kärleken till sitt fotbollslag. En liten grupp supportrar, som också är beredda att ta kontakt med spelare och andra som omger laget när de är missnöjda. Dödshot En fotbollsspelare, som av rädsla för hot vill han vara anonym, berättar om hoten han fick ta emot när han spelade för AIK och inte presterade tillräckligt bra. – Jag fick speciella mordhot, säger denne drabbade fotbollsspelare. De hotade min familj och allt jag gjorde vara väldigt utsatt. Vad var det för hot? – De skickade SMS på min telefon, meddelanden som var mycket aggressiva. Man hade svårt att gå från en hemmamatch till sin bil på parkeringen utan att de följde efter en och utan att man fick ha vakter efter sig, säger han. – Jag kan dra en parallell. Det är som att vara en räv i en engelsk rävjakt, att ständigt vara jagad och rädd och springa så fort man kan så att ingen hinner ifatt en. Ständigt titta sig om och se var man har människor. Det är inget roligt liv att leva, säger han. Stort mörkertal Denna spelare är långt ifrån ensam. Hoten och trakasserierna drabbar både spelare, domare, tränare och andra som omger klubben. Det finns ett stort mörkertal vad gäller dessa hot. Många klubbar polisanmäler inte för att undvika dålig publicitet. En rundringning som Ekot har gjort visar att det med regelbundenhet förekommer. Det är när det går dåligt för laget eller när spelare presterar dåligt, eller ännu värre, byter klubb till en konkurrent, som hoten börjar. Skyddad identitet Det kan handla allt från verbala trakasserier till rena mordhot. I vissa fall har hoten lett till att spelare fått skyddad identitet och direktlarm till polisen. – Det händer både stora och små saker hela tiden, säger Göran Rickmer. Vi i Hammarby har haft alltifrån grishuvuden på vår trappa till kansliet till att vi har varit tvungna att hålla kvar både gästande lag och dess supportrar i underjorden därför att våra egna supportrar har betett sig illa. – Alla större klubbar som har en större publik har varit med om liknande händelser av olika slag, säger han.
Sanna Klinghoffer, Göteborg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".