Allvarlig vattenkris hotar, enligt FN-rapport

Jordens befolkning växer och kräver mer och mer vatten. Samtidigt dumpas varje dag två miljoner ton föroreningar i det sötvatten som finns och om inget görs står världen snart inför en allvarlig vattenkris. Det konstaterar FN i en stor genomgång av världens vattenresurser som presenteras på onsdagen.
Vi är ganska få här i världen som bara kan vrida på en kran för att få vatten. Faktum är att var femte människa på jorden helt saknar tillgång till rent vatten. Ännu färre är det som spola i toaletten med rent vatten, för mer än en tredjedel av jordens befolkning har inga ordentliga toaletter alls. Hygienrelaterade sjukdomar vanliga Det här gäller framförallt i u-länderna där vattenbristen gör att så kallade hygienrelaterade sjukdomar, främst diarré, sprids lätt och snabbt. År 2000 dog fler än två miljoner människor i sådana sjukdomar. De flesta var barn under fem år, och deras död hade kunnat förhindras av just tillgång till rent vatten och ordentliga sanitära förhållanden. När FN på onsdagen lägger fram den största genomgången av världens sötvattensresurser hittills, konstaterar man att mycket av vattenproblematiken skulle kunna lösas relativt enkelt, men den politiska viljan saknas, eftersom vattenbrist än så länge inte är något stort problem i den rika världen. Tidsfråga innan i-världen drabbas Men det är bara en tidsfråga, slår FN fast. När jordens befolkning växer och miljöförstöringen gör så att mängden rent vatten minskar kommer också vi i den rikare världen att bli varse vattenbristen. Under de kommande 20 åren kommer den genomsnittliga tillgången på rent vatten per person att minska med en tredjedel. Torra områden blir torrare Klimatförändringana kommer att göra torra områden ännu torrare och till exempel Kina kommer inte längre att kunna odla tillräckligt mycket spannmål för att vara självförsörjande. Rapporten listar också länderna med bäst respektive sämsta vattenkvalitet. Finland anses ha det renaste vattnet i världen, Sverige kommer på en nionde plats och sämst av alla, på 122 plats, efter Ruanda, Indien och Burundi, kommer Belgien. Där har kväveläckage från jordbruket och annan miljöförstöring fördärvat dricksvattnet.
Caroline Salzinger
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".