Sjuka löper större risk att bli arbetslösa

Den som ofta sjukanmäler sig från jobbet, eller den som är långtidssjukskriven, löper större risk att bli arbetslös. Det visar en ny undersökning som gjorts vid Uppsala universitet.
Det är nationalekonomen Patrik Hesselius som har undersökt sjukfrånvaron bland drygt 54 000 svenskar under åren 1989 till 1991, och sedan kontrollerat arbetslösheten hos samma personer åren därefter. 30 procents högre risk Då visade det sig att för en person som har varit långtidssjukskriven, alltså längre än en månad, så ökade risken att bli arbetslös med omkring 30 procent jämfört med en som aldrig varit borta från jobbet. Men också de som till exempel stannade hemma bara några dagar, ett par tre gånger om året, blev arbetslösa i klart högre utsträckning. Sedan får man komma ihåg att det var lågkonjunktur under den här perioden, men Patrik Hesselius tror att även när suget efter arbetskraft är större så är tendensen densamma – Eftersom mönstret är så tydligt under den period som jag har tittat på, tror jag att mönstret kan kvarstå även under en högkonjunktur. Det vill säga att individer som har en hög sjukfrånvarohistoria löper en högre risk att bli arbetslösa, säger han. Kan bero på arbetsgivarperioden Undersökningen, som är en del av en kommande doktorsavhandling, visar inte varför eller hur de med hög sjukfrånvaro blivit arbetslösa Men att de har högre arbetslöshet tror Patrik Hesselius hänger ihop med att arbetsgivarna står för sjukersättningen de första två veckorna. Nu överväger ju regeringen att låta arbetsgivarna stå för en ännu högre andel, och Patrik Hesselius utesluter inte att det kan få konsekvenser för dem som oftare varit borta från jobbet på grund av sjukdom. – Om arbetsgivaren kan undvika kostnaden för långa sjukfrånvaroperioder, skulle han kanske bli mer rädd och restiktiv att anställa individer med kroniska hälsoproblem, säger han.
Johan Prane
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".