Kronan klarar ett nej, enligt SEB

Den svenska kronan klarar ett nej till ett svenskt deltagande i EMU - kronan kan till och med bli starkare vid ett nej än vid ett ja. Den slutsatsen drar banken SEB:s valutaexperter i en ny rapport.
Förklaringen är att ett ja till EMU innebär att kronan kommer att knytas till euron på en kurs lite under nio kronor, säger Robert Bergqvist på SEB. Den tänkta knytkursen för kronan gör att det finns en begränsning för hur mycket kronan kan stärkas. Tar vi bort knytkursen kan kronan bli starkare, enligt Robert Bergqvist. Det är stora överskott i Sveriges handel med omvärlden och att det fortfarande är rätt bra ordning och reda i dom offentliga finanserna som gör att kronan kan fortsätta att bli starkare mot både euron och dollarn. Och att betydelsen av ett ja eller nej till EMU och euron spelar en allt mindre roll för hur det blir med kronans växelkurs. Men någon garanti för en starkare krona finns inte. Ett krig i Irak är bara ett av flera hot. Kronans kurs kan också bli svagare av vad som händer i Sverige, till exempel av stora amorteringarna på den svenska utlandlandsskulden. Eller av vad AP-fonderna gör eller tvingas göra.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".