Protester efter gripnadet av al-Qaidaledare

Gripandet i Pakistan av den misstänkte al Qaida-ledaren Khalid Sheikh Mohammed hyllas på många håll i världen som ett genombrott i kampen mot terrorism. Men i Pakistan ser många den gripne som en hjälte, och de fördömer den pakistanska regimens samarbete med USA.
USA säger att Khalid Shaik Mohammed är en av de värsta terroristerna i al Qaida. Men enligt talesmannen för Pakistans största islamiska parti är Khalid Shaik Mohammed en ”islams hjälte”. Talesmannen för det inflytelserika islamiska partiet Jamaat-e-Islami anklagar den pakistanska regimen för att böja sig för USA:s diktat. – Det vår regering gjort är skamligt och inte acceptabelt för det pakistanska folket, säger talesmannen. Kontrollerar proviner Hans parti ingår i den islamistiska koalition som gjorde bra ifrån sig i senaste valet och som nu kontrollerar två av Pakistans provinser. I en av dem, Nordvästra gränsprovinsen, har myndigheterna börjat genomdriva ett förbjud mot musik. Den hårdföra muslimska koalitionen har vunnit mycket av sitt folkliga stöd genom att spela på anti-amerikanska känslor i Pakistan. Svår balansgång Protesterna i Pakistan mot samarbetet med USA:s terroristjakt visar den svåra balansgång som den pakistanska regimen nu måste gå. Den växande islamistiska rörelsen i landet är starkt emot också ett krig mot Irak. Pakistan är en tillfällig medlem av FN:s säkerhetsråd och står nu under stark press från USA att rösta ja till krig mot Irak. Pakistans regim säger att den ännu inte bestämt sig hur man ska rösta i säkerhetsrådet.
Nils Horner, New Delhi

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".