Försäkringsbolag vill väcka egna åtal

Som en följd av att polisen lägger ner allt fler brottsutredningar planerar försäkringsbolaget Trygg-Hansa att för första gången väcka enskilt åtal mot misstänkta brottslingar.
– Det är det enda som återstår i fall vi vill få de här sakerna rättsligt prövade och det är något som vi räknar med att vi kommer bli tvugna att göra inom en snar framtid, säger Claes Hjalmarsson, försäkringsjurist i Trygg Hansa. Varför gör ni det här? – Vi tycker att ärendena är klara och att polis och åklagare inte gör vad man kan göra med de utredningarna. Tyvärr är det något som ökat på senare tid, säger Claes Hjalmarsson. De fall där Trygg Hansa nu planerar att väcka så kallat enskilt åtal handlar om brott riktade mot det egna företaget, bland annat bedrägerier i mångmiljonklassen. Vid samtliga brott har åklagaren har lagt ner förundersökningen med motiveringen att det inte går att fram bevis. Att väcka så kallat enskilt åtal kan vem som helst göra som blivit utsatta för ett brott. Antalet ärenden ökar Claes Hjalmarsson har jobbat 15 år i försäkringsbranschen och känner inte till att något annat svenskt försäkringsbolag gjort samma sak. Men han tror att det här kommer att bli vanligare: – Antalet utredningar som vi måste göra själva ökar och jag tycker det är tråkigt att allmänheten inte kan få det stöd som är rimligt för att få brott utredda, säger Trygg Hansas jurist Claes Hjalmarsson.
Jonas Alsgren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".