Återvändarregeln för studenter slopas

Utländska gäststudenter ska inte behöva återvända hem för att söka arbetstillstånd i Sverige, utan kunna stanna här och arbeta efter sin examen. Den så kallade återvändarregeln ska slopas.

Förslaget finns med i den proposition om arbetskraftinvandring som regeringen presenterar till våren, sa migrationsministern Tobias Billström (m) på fredagen.

– I dag finns det ett krav på att så fort du har tagit ut den examen som utländsk student vid svenskt lärosäte måste du lämna Sverige och söka arbets- och uppehållstillstånd från hemlandet. Det är en orimlig ordning och vi tycker att den här återvändarregeln borde ha avskaffats för länge sedan, säger migrationsministern.

Vad har Sverige förlorat på att de inte har kunnat vara kvar?

– Jag har besökt ett antal lärosäten under det senaste året och pratat med högskolornas och universitetens ledningar men också med småföretagare inom telekombranschen i till exempel Blekinge som upplever detta som mycket problematiskt. Här har man massor av framgångsrika projekt där man skulle kunna anställa de här gäststudenterna. Så har man ingen garanti för att de får den möjligheten utan de måste åka hem och där kanske de erbjuds mycket högre lön och andra villkor eftersom de är helt nyutexaminerade. Detta är inte särskilt smart utbildnings- eller migrationspolitik, säger Tobias Billström.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".