Lilja 4-ever ska öka engagemanget

Film har blivit ett vapen för ökat samhällsengagemang. Just nu arrangerar bland annat LO och ABF visningar av en serie filmer på över 20 platser i landet, där filmerna följs upp med samtal och diskussioner kring angelägna frågor. En av de filmer som används är Lukas Moodyssons omtalade ”Lilja 4-ever”.
Det är fullsatt i salongen på Folkets Bio i Jönköping. Filmen om 16-åriga Lilja som luras till Sverige och tvingas prostituera sig lockar många, men den här kvällen får publiken stanna kvar efteråt och samtala på ett café intill. Många känner sig berörda, som till exempel Caroline Frödén och Peppino Ludvigsson: – Man känner en maktlöshet, det är det första ordet jag kommer på att jag känner, maktlöshet. Det är jättebra att man kan prata igenom filmen, även om det inte finns så mycket att debattera för det är ju fel, men att man ändå kan prata om det och bli medveten om det, säger Caroline Frödén. Är det här ett sätt att visa samhällsengagemang, på något vis? – Ja, det tycker jag – kolla bara här det är ju fullt. – Det är väl bra att man har samtal efter sådana här filmer så alla får uttrycka vad de känner och vad de har sett och vad de tycker om filmen, säger Peppino Ludvigsson. Tror du att det kan öka intresset för viktiga samhällsfrågor, att man gör på det här sättet med film och samtal? – Ja, det tror jag. ”Makt och rättvisa” heter den här turnén med totalt 23 olika filmer på olika samhällsteman på ett 20-tal platser, mest utanför storstäderna. Här i Jönköping är detta den första av fyra filmer kring till exempel privatiseringar och kroppsuppfattningar, men den här kvällen handlar samtalet alltså om sexhandel. Het debatt om männens ansvar Debatten blir stundtals het när den kommer in på männens ansvar, och med som samtalsledare finns också författaren Louise Eek som själv har ett förflutet som prostituerad. För henne var filmen i vissa delar nästan ångetsladdad, men hon välkomnar ändå samtalet och filmens sätt att öppna ögonen för det som hon menar också finns här i Jönköping: – Man behöver inte fokusera bara på kvinnohandeln utifrån och in till Sverige. Det finns även en handel med kvinnor i Sverige, säger hon.
Daniel Rundqvist, Jönköping
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".