Nytt islamiskt försök att enas om Irak

Nära sextio islamiska länder samlades på onsdagen till ett extra krismöte om Irak-konflikten. Mötet är ytterligare ett försök att hitta en gemensam, islamisk hållning till krigshotet, men väntas också diskutera olika initiativ för att hitta en politisk lösning på krisen.
När Qatars emir, Sheik Hamad ben Khalifa al-Thani, inledningstalade inför de församlade islamiska staterna gjorde han det bara nån kilometer från den amerikanska kommandocentral som upprättats i emiratet vid Persiska vikens kust och som kommer att vara navet i USAs krigsmaskineri. Undvika krigsutbrott Mötet i Qatar är en del i det intensiva diplomatiska arbete som just nu pågår för att undvika ett krigsutbrott. För flera av ledarna är mötet det fjärde på kort tid som behandlar Irakfrågan. Det började med den Alliansfria rörelsen möte i Malaysia och fortsatte med Arabförbundets toppmöte i Egypten i lördags och Gulfstaternas möte i Qatar tidigare i veckan. Enskilda länders initiativ Än så länge har mötena utmynnat mest i allmänt hållna deklarationer om motstånd mot kriget och fortsatta diplomatiska ansträngningar, men också i enskilda länders initiativ för att hitta en lösning. Förslaget från Förenade Arabemiraten i lördags om att Saddam Hussein skulle ges immunitet mot att han frivilligt avgår och lämnar Irak finns inte med på dagordningen i Qatar, men väntas ändå komma upp i en eller annan form. Flera ledande länder har uttryckt intresse, i varierande grad av entusiasm, för förslaget, bland andra har den egyptiske utrikesministern Ahmed Maher uttryckt sig positivt om initiativet. Arbeta för försoning I går uppmanade Iran den irakiska oppositionen att arbeta för försoning i Irak med syfte att genomföra val i landet under överinseende av FN. Det iranska förslaget innebär att Saddam Hussein skulle kunna finns kvar som en politisk kraft blad andra i ett framtida Irak. Om de här olika förslagen kommer upp på dagordningen i Qatar, vet vi inte, men bara det faktum att de diskuteras mer eller mindre öppet, ses av bedömare som ett steg framåt.
Lars Kobbe, Kairo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".