EU-kommissionen försökte tysta internkritik

Den chef som avstängts från EU-kommissionen sedan hon öppet kritiserat den dåliga säkerheten för de pengar som kommissionen hanterar får nu stöd av en av de ansvariga för den interna revisionen. I ett hittills hemligt brev skriver han att kvinnan motarbetades internt.
Marta Andreasen anställdes för att skapa ordning i den totala oordning som rått i kommissionens egna bokföringssystem. Enligt Andreasen var säkerheten under all kritik och riskerna för förskingring eller dyrbara misstag var stora. Marta Andreasen är nu föremål för disciplinära åtgärder, eftersom hon ansetts illojal. Försyndelsen består i att hon gick ut offentligt med sin kritik. Motarbetades av chefer Men nu visar det sig att en av cheferna för kommissionens interna kontroll, Jules Muis, i ett brev skrivit att Marta Andreasen arbetade i en, vad han kallar, fientlig omgivning. Hennes chef, generaldirektören, var negativ till att hon anställdes, framgår det av brevet. Vidare heter det där att den ansvariga kommissionären, Michaele Schreyer, dessutom började tycka att Andreasen var besvärlig och kunde skapa dåligt rykte för hennes ansvarsområde. Det har förmodligen bidragit till att underminera Andreasens ställning. ”Korrekta synpunkter” Jules Muis, som tidigare varit en av de högsta cheferna vid världsbanken, ger också i sitt brev sitt fulla stöd till den kritik som Marta Andreasen förde fram angående den interna säkerheten. ”Marta Andreasen ställer de rätta frågorna. Och de synpunkter hon fört fram i de interna överläggningarna har varit korrekta i sak”, skriver Jules Muis.
Willy Silberstein, Bryssel
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".